Archief 2023


Sint-Catharinakathedraal, t/m 8 november

Verhalen van licht

In aanloop naar de Sint Maarten Parade sieren prachtige lichtsculpturen de Sint-Catharinakathedraal van Museum Catharijneconvent. Deze bakens van licht en saamhorigheid zijn gemaakt in het kader van de Utrechtse Sint Maarten viering en traditie. Loop even binnen en dompel je onder in de verb(l)indende verhalen die deze beelden vertellen!

Van 14 oktober t/m 9 november 2023

Te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 10:00 en 17:00, op zaterdag van 11:00 tot 17:00 en op zondag van 14:00 tot 17:00 (houd voor de meest recente tijden onze website in de gaten)
Locatie Sint Catharinakathedraal (naast Museum Catharijneconvent), Lange Nieuwstraat 36
Gratis toegankelijk
www.catharijneconvent.nl

link met toegangscode, individueel

Eerste escape-route over Sint Maarten geopend

Bewoners van Utrecht kunnen dit jaar op een unieke manier Sint Maarten vieren. Er was al een stadswandeling en ook in de verschillende musea is veel te ontdekken over de beschermheilige van de stad. Nu is er daarnaast voor het eerst een escape-route beschikbaar om het verhaal van Sint Maarten te leren kennen.

Het idee voor de puzzeltocht is gebaseerd op de populaire escaperooms, waarbij de spelers in een spannend verhaal terechtkomen en raadsels moeten oplossen om verder te komen. In tegenstelling tot een escaperoom is deze escape-wandeling in de buitenlucht: de route voert dwars door het centrum van Utrecht.

“We ontdekten dat Sint Maarten nooit in Utrecht was geweest”, aldus Martin Bruggink, een van de ontwikkelaars van de escape-wandeling. “Maar de stad staat bol van de verwijzingen. Wij willen spelers uitdagen om goed rond te kijken en de stad met andere ogen te bekijken. Tijdens de wandeling lossen spelers raadsels op waarbij je altijd iets uit de omgeving nodig hebt.”

Sint Maarten speelt de hoofdrol in het verhaal tijdens deze stadswandeling. De heilige die op 11 november van het jaar 397 werd begraven, is weer tot leven gewekt in het verhaal dat de basis vormt voor de escape-route. Het doel is om hem op te sporen en te achterhalen wat hij wil bereiken.

De route duurt ongeveer 2 uur en is gratis beschikbaar tot en met 12 november. Mensen die de route willen doen kunnen naar de website gaan en een link en toegangscode opvragen. Daarmee kunnen ze op ieder moment de escape-wandeling doen. Alle informatie verschijnt op de telefoon.

Ga naar https://outsideescape.nl/stmaarten voor toegang tot de escape-route.
 

Berlijnplein, Leidsche Rijn, 17.00 uur

Het Vuur van Sint Maarten

Het Vuur van Sint Maarten
Twee keer brandt het Vuur in de wijken als opwarmer voor de grote Parade. Boordevol licht, muziek, dans, eten en een meeneem-markt. Het grote vuurbeeld, gemaakt door wijkbewoners, wordt om 19.30 uur aangestoken.
3 nov / 17.00 – 20.00 Berlijnplein, Leidsche Rijn
vuurvansintmaarten.nl 
Gratis


 


 

Bij mensen thuis, 3 t/m 11 nov, vanaf 18.00 uur

Eet Mee

Eet Mee Sint-Maarten

Organiseer tijdens de Sint-Maartenweek van 3 t/m 11 november een gezellig etentje in ons online Eet Mee matchingplatform of schuif aan als gast. Samen eten is elkaar ontmoeten!

Heet jij Maarten, Martin, Marthe, Tiny of heb je een andere naam die van Maarten is afgeleid? Woon je op de Sint Maartendreef? Ben je lid van de Sint-Martinusparochie, heette jouw eerste vriendje Maarten of vind je samen delen gewoon belangrijk? Organiseer in de week van 3 t/m 11 november een gezellig etentje in ons Eet Mee matchingplatform, in de speciale themagroep Eet Mee Sint-Maarten. Of schuif aan als gast. Samen eten is elkaar ontmoeten!

3 t/m 11 november
Vanaf 18.00 uur
Bij mensen thuis
www.eetmee.nl
Deelname gratis

Museum Catharijneconvent, auditorium, 15.30 - 16.30 uur

Sint Maarten en de koukleum

Sint Maarten en de koukleum
Van de manteldeling zijn rond de Domkerk een aantal afbeeldingen te vinden. In deze lezing gaat Ton Meijers in op de kleding van Sint Maarten en de arme koukleum, en wat dat zegt over hun onderlinge relatie.
4 nov / 14.00 – 15.00 Museum Catharijneconvent, auditorium
Reserveren via www.catharijneconvent.nl
Gratis met toegangsbewijs museum
 

Winkelcentrum Overvecht Gloriantdreef, 17.00 uur

Het Vuur van Sint Maarten

Het Vuur van Sint Maarten
4 nov / 17.00 – 20.00 Winkelcentrum Overvecht Gloriantdreef

Twee keer brandt het Vuur in de wijken als opwarmer voor de grote Parade. Boordevol licht, muziek, dans, eten en een meeneem-markt. Het grote vuurbeeld, gemaakt door wijkbewoners, wordt om 19.30 uur aangestoken.

www.vuurvansintmaarten.nl 
Gratis

Universiteitsmuseum Utrecht (UMU), 13.00 - 16.00 uur

Delen op de filosofa

Wat betekent delen voor jou? Moet je altijd eerlijk delen? Filosofeer mee op onze filosofa. Of ga als een onderzoeker aan de slag en kom erachter wat er in de mysterybox zit.
Zo 5 en zo 12 nov / 13.00 - 16.00 uur (doorlopend)

Universiteitsmuseum Utrecht (UMU), Lange Nieuwstraat 106
www.umu.nl
Gratis met museumkaart; Prijs volwassene €14,-, kinderen vanaf 4 jaar €7,-
8+

Extra info filosofa: Stel je doet een ontdekking. Deel je die met anderen? Of hou je die voor jezelf? Delen wetenschappers altijd alle informatie? Moet je altijd eerlijk delen? Hoe denken jullie hierover? Deel het met elkaar en filosofeer mee op onze filosofa! Ga het gesprek aan met andere families en ontdek wat zij denken. Is dat anders of juist hetzelfde?

Extra info mysterybox: Ga als onderzoekers aan de slag! Komen jullie erachter wat er in de mysterybox zit? Denk samen na over verschillende vragen, deel de informatie met elkaar en vergelijk wat jullie denken met ideeën van andere bezoekers. Rolt het? Is het door mensen gemaakt? Maakt het geluid? Onderzoek het zelf!

Domkerk, 15.00 tot 17.30 uur

Kinderfeest in de Domkerk

Kom je eigen lampion knutselen in de Domkerk! Na het knutselen krijgen we van een verhalenverteller het verhaal van Sint Maarten te horen. Daarna oefenen we bekende en minder bekende Sint Maartenliedjes voor onderweg. Om dan met de eigen gemaakte lampions samen de straat op te gaan en te zingen aan de deuren. Voor een traktatie en drinken wordt gezorgd!

Zondag 5 november van 15.00 tot 17.30 uur.
Inloop tussen 14.45 - 15.00 uur

Entree bij de hoofdingang bij het Domplein
Achter de Dom 1
3512 JN Utrecht

www.domkerk.nl/agenda

Toegangsprijs
€ 4, 50 per kind, begeleiders/volwassen gratis

4- 12 jaar,

Domkerk, Openingstijden kerk

Knip een stukje van de mantel

Weer veel Maartensactiviteiten in de Domkerk. Zo hangt de eerste week van november ‘De mantel van Sint Maarten’ bij de entree. Bezoekers mogen een stukje van die mantel afknippen om aan een kennis of geliefde te geven. Het stukje mantel gaat in een envelop vergezeld van een tekst.

1-12 nov Installatie de Mantel van Sint Maarten
Expositie:                           doorlopend van 1 – 12 november 2023 
Voor wie:                            bezoekers van de Domkerk, jong en oud

Toegangsprijs: gratis, donatie is altijd welkom!

ma. t/m vr. 11.00 – 16.00 uur, za. 11.00 – 15.15 uur, zo. 12.30 – 16.00 uur
 

start Domplein, 13.30 – 15.00 uur

Stadswandeling Sint Maarten

In deze familiewandeling ontdekken we afbeeldingen van Sint Maarten in de stad. Welke rol speelde de beschermheilige door de eeuwen heen?
8 nov / 13.30 – 15.00 /start Domplein, bij standbeeld Jan van Nassau
Aanmelden via www.gildeutrecht.nl 
€ 8/€ 4 kinderen (8+) en U-pashouders

lichtprojectie op het Stadhuis, van 9 t/m 12 november

Hoe Sint Maarten het licht zag

Ook komend jaar maken de ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum vanuit het Ondernemersfonds Utrecht weer een projectie van het verhaal van St. Maarten op het stadhuis mogelijk.De projectie is vanaf donderdag 9 november tot en met zondag 12 november te zien vanaf de Stadhuisbrug tussen 17:30 - 23:00 uur te zien.

Stadhuis, bordes, 09.00 uur

Zingen bij de stadsvlag

Basisschoolleerlingen zingen een swingend Sint Maartenlied. De vlaggen gaan uit op de Domtoren en de klokken luiden. Daarna hijst burgemeester Dijksma met de kinderen de Utrechtse stadsvlag. 
10 nov / 09.00 Stadhuis, Korte Minrebroederstaat 2

Domkerk, 15.30 – 17.30 uur

Uitreiking Mantel van Sint Maarten

Uitreiking Mantel van Sint Maarten
Een feestelijke bijeenkomst over het thema Hoop. Inleiding door Jan Jorrit Hasselaar, diverse muzikale bijdragen, uitreiking door wethouder Rachel Streefland. Presentatie Sofie van den Enk. 
10 nov / 15.30 – 17.30 / Domkerk
Aanmelden: info@mantelvansintmaarten.nl
Gratis

Mantel van Sint Maarten: Tafels van Hoop 
In het spoor van Sint Maarten, die zijn mantel deelde met een bedelaar, zijn er ook in deze tijd veel organisaties en initiatieven die ‘delen’. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Domkerk, georganiseerd door de Protestantse Diaconie Utrecht, reikt wethouder Rachel Streefland aan een van deze projecten de Mantel van Sint-Maarten uit. 
Thema dit jaar is 'tafels van hoop’. Waar en hoe ervaren we hoop op een betere wereld? Aan tafel! Daar vinden gesprekken plaats en wordt het leven gedeeld met zijn vreugde en verdriet. Econoom en theoloog Jan Jorrit Hasselaar (Vrije Universiteit) vertelt wat hoop is en doet en presenteert zijn toolbox van hoop. Sofie van den Enk presenteert het programma.  

www.mantelvansintmaarten.nl

start Lepelenburg, 18.00 uur

Parade Boven Water

Parade Boven Water
In alle wijken is gewerkt aan lichtsculpturen en lampions die zijn geïnspireerd door water. Ze worden in een schitterend feest van licht door de trotse makers meegedragen en: meegevaren! Volop ondersteund door orkesten, koren, dansers en theatrale acts.
10 nov / 18.00 / Start bij Park Lepelenburg, varend en lopend langs de singel en de Oudegracht naar het Domplein
www.sintmaartenparade.nl
Gratis

Pieterskerk, Pieterskerkhof 3, 12.00 - 16.00 uur

Deel met anderen wat je hebt

Op 11 november is het Sint Maarten, een belangrijk feest in Utrecht. Sint Maarten, de beschermheilige van onze stad, deelde zijn mantel met een bedelaar. In de gedachte van ‘deel met anderen wat je hebt’ willen wij ons steentje bijdragen aan deze feestelijke traditie.
‘Wij’, het gidsenteam van de Pieterskerk, zijn aangesloten bij Kerken Kijken Utrecht, een initiatief van de gemeente Utrecht.

Op zaterdag 11 november is de Pieterskerk open van 12.00 tot 16.00 uur.
Een gratis rondleiding is mogelijk voor mensen die in de kerk geïnteresseerd zijn. We hebben broodjes (ook gratis), er is een weggeeftafel met allerlei spullen.
Tussen 12.45 en 16.00 uur komt ook de Gregoriaanse Kring Utrecht bij elkaar. Ze zingen twee Responsoria uit Nocturnale Romanum en een tweestemmige bewerking van de Martinushymne "Rex Christe Martini Decus". 
 
We hopen u te zien in de Pieterskerk, op zaterdag de 11e november, op het Pieterskerkhof 3, Utrecht

Bibliotheek Neude, 13.30 – 16.00 uur

Sint Maarten in de bieb

Twee programma’s voor Sint Maarten in de bieb: de Living Library waar je in gesprek kunt gaan met ‘levende boeken’ en het Voorleesfeest voor kinderen.  
11 nov/ 13.30 – 16.00  / bibliotheek Neude
www.bibliotheekutrecht.nl/agenda
gratis

Start Domplein, 10.00 en 14.00 uur

2x Stadswandeling met Luuk Humblet 

2x Stadswandeling met Luuk Humblet 
Luuk neemt je mee door de stad aan de hand van vele afbeeldingen en verwijzingen naar onze patroonheilige, mede geïnspireerd vanuit de antroposofie. Duur 2 uur, max 12 deelnemers.  
11 nov / 10.00 en 14.00 uur / Verzamelen Domplein (tussen toren en kerk) 
Aanmelden info@AE-Vereniging.org
Antrovista.com (kijk op Agenda 11 nov)
€ 15,- ter plekke te voldoen 

Aanmelden is noodzakelijk via info@AE-Vereniging.org met vermelding van het aantal deelnemers en het tijdstip (10:00 u. of 14:00 u.). De bijdrage is 15 euro; U kunt die ter plekke contant betalen vóór de aanvang van de rondleiding of uiterlijk op 31-10-2023 overmaken op bankrekening BE90 5230 8023 4132 van de AE-Vereniging met vermelding ‘Sint-Maarten’.


 

Domtoren, 12.30 – 13.30 en 14.30 – 15.30 uur

Kom naar de Dom!

Za 11 nov
Kom naar de Dom!
In deze rondleiding voor kinderen ontdek je de geschiedenis van Sint Maarten en kijk je uit over de stad.
11 nov / 12.30 – 13.30 en 14.30 – 15.30 uur
Start: Winkel van Utrecht (VVV), Domplein 9
www.domtoren.nl/agenda
volwassenen: €13,50; kinderen (4-12): €8,50

Dit jaar met Sint Maarten is er in de Domtoren een rondleiding voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Wist je bij voorbeeld dat de Domtoren eigenlijk de Sint Maartenstoren heet en dat er een echte Sint Maartensklok in de toren hangt? Maar wie was deze heilige eigenlijk en wat betekent hij voor de stad? Samen met de gids ontdek je de geschiedenis van Sint Maarten en van de stad. En natuurlijk word je beloond met het mooiste uitzicht over Utrecht.

Kom je in de avond met je lampion in de stad? Vergeet dan niet om even langs de Domtoren te gaan. Beklim de steile trap naar het huis van de Torenwachter. Durf jij bij hem aan te bellen? Tussen 17.00 en 20.00 uur zit hij klaar met iets lekkers.

Universiteitskwartier, 13.00 en 15.00 uur

StoryTrail Special: Sint Maarten

De dag waarop we het Universiteitskwartier van de oude Utrechtse binnenstad bekijken in het licht van Sint Maarten. In dit deel van de stad vind je geen beeld of muursteen die deze heilige afbeeldt. Maar het hart van Sint Maarten slaat hier sterk. Overal zien we zijn gedachtegoed en zijn er verbindingen met de vele verhalen over deze Romeinse soldaat.
Ga mee en verbaas je over hoe het hart van onze Utrechtse schutspatroon zich nog steeds over onze stad en haar inwoners ontfermt.
De gratis plaatsen zijn beperkt. Dus reserveer nu je ticket op https://storytrail.nl/stadswandeling/utrecht/

Het complete programma staat op https://www.ontdek-utrecht.nl/ontdek-het-universiteitskwartier

Domtoren en Paleis Lofen, tussen 17.00 en 20.00 uur

Aanbellen bij de Torenwachter en de Keizer

Kom je in de avond met je lampion in de stad? Vergeet dan niet om even langs de Domtoren te gaan. Beklim de steile trap naar het huis van de Torenwachter. Durf jij bij hem aan te bellen op Domplein 21? Tussen 17.00 en 20.00 uur zit hij klaar met iets lekkers.

Kom ook langs bij Paleis Lofen (Vismarkt tussen nr 17-18), daar wacht de keizer op je!

Domkerk, 15.30 uur

Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk

Vandaag wordt uitgevoerd van Louis Toebosch de Fantasie super ‘Alleluia Beatus vir Sanctus Martinus’ (1988).
11 nov / 15.30 / Domkerk 
www.zaterdagmiddagmuziek.nl
Toegang vrij, collecte na afloop

Start en finish op Domplein, diverse starttijden

Sint Maarten Wandeltocht

Voor het eerst wordt er dit jaar een St. Maarten Wandeltocht georganiseerd door Central Events. "Wij willen inwoners uit Utrecht kennis laten maken met het gedachtegoed van St Maarten en uiteraard willen we dit op een vitale, gezonde wijze doen. Daarnaast willen we inwoners kennis laten maken met historisch, cultuur en militair erfgoed"

Daarom wordt een deel van deelroute 2 (traject Werkendam - Muiden) van het Martinuspad in de wandeltocht opgenomen met start en finish op het Domplein. Deelnemers krijgen de keuze uit routes van 7, 13 en 20 km. 

Alle informatie en inschrijven op 
https://www.sintmaartenwandeltocht.nl/

Release album en concert, 11 nov op spotify, 15 nov concert

Muzikaal op reis met Tjerk Ridder

Na de muziektheatervoorstelling Bonne Route! brengt Tjerk Ridder nu ook het gelijknamige muziekalbum uit. Nederlandstalige liedteksten op groovy drumpartijen, een blazend Hammondorgel, warme backingvocals en een stevige jaren 70 sound. Vanaf 11 november te streamen via Spotify. Het releaseconcert vindt plaats op woensdag 15 november om 20.15 uur in het Beauforthuis in Austerlitz.

De Utrechtse theatermaker en singer songwriter Tjerk Ridder maakt bijzondere reizen ter inspiratie voor zijn voorstellingen, songs en boeken. Zo liep hij van Parijs via Utrecht naar Groningen met zijn ezel Lodewijk over het pad van Sint Maarten.

Over deze reis maakte hij de muziektheatervoorstelling Bonne Route! en na afloop hoort hij regelmatig: ‘Kan ik ook ergens álle songs beluisteren?’ Omdat bezoekers mogen meebepalen welke reisverhalen Tjerk vertelt in de voorstelling, komt altijd maar een selectie liedjes aan bod.

Het bracht hem op het idee om een concertvariant van de voorstelling met zijn band te spelen en een album uit te brengen. Het muziekalbum Bonne Route! is vanaf 11 november te streamen via Spotify.

Het releaseconcert vindt plaats op woensdag 15 november om 20.15 uur in het Beauforthuis in Austerlitz.  Voor tickets en alle info ga naar www.tjerkridder.com

Lombok, diverse locaties, 12.00 – 20.00 uur

Lekker uit Lombok festival

Lekker uit Lombok festival
Samen koken, samen eten en vooral: de verbinding opzoeken. Het kan tijdens dit culinair & cultureel festival in Lombok.
11 en 12 nov / 12.00 – 20.00 uur / Kleine Max, JP Coenstraat 69
Overige locaties: Stadsklooster, De Voorkamer, Perron West, Molen de Ster, Buurtcentrum Rosa.
www.lekkeruitlombok.nl 
Pay what you can 
vanaf 5/6 jaar

Tijdens het festival kunnen bezoekers genieten van een scala aan culinaire hoogstandjes, variërend van traditionele gerechten tot moderne interpretaties. Het programma omvat een hummus wedstrijd en boeiende kookdemonstraties. Zo is er een masterclass door een gerenommeerde televisie kok die zijn eigen versie van Noah's pudding, ook wel bekend als 'Ashure' of 'Ashura', zal presenteren. Proeverijen bieden onder andere de mogelijkheid om de heerlijke Eritrese koffieceremonie te ervaren. Daarnaast worden diverse workshops aangeboden waarin gerechten uit de Surinaamse, Sudanese en Syrische keukens centraal staan. Bezoekers kunnen op deze wijze meer inzicht krijgen in de culturele achtergronden en verhalen achter de gerechten. Het delen van eten staat daarbij centraal. Het festival is een vertaling van de wijk, met alle verschillende nationaliteiten, keukens en smaken. Naast de kookworkshops zal tijdens het festival de diversiteit ook artistiek uitgedrukt worden. Zo zijn er muziekoptredens, toneelvoorstellingen en storytelling.

Lombok, diverse locaties, 12.00 – 20.00 uur

Lekker uit Lombok festival

Lekker uit Lombok festival
Samen koken, samen eten en vooral: de verbinding opzoeken. Het kan tijdens dit culinair & cultureel festival in Lombok.
11 en 12 nov / 12.00 – 20.00 uur / Kleine Max, JP Coenstraat 69
Overige locaties: Stadsklooster, De Voorkamer, Perron West, Molen de Ster, Buurtcentrum Rosa.
lekkeruitlombok.nl 
Pay what you can 
vanaf 5/6 jaar

Tijdens het festival kunnen bezoekers genieten van een scala aan culinaire hoogstandjes, variërend van traditionele gerechten tot moderne interpretaties. Het programma omvat een hummus wedstrijd en boeiende kookdemonstraties. Zo is er een masterclass door een gerenommeerde televisie kok die zijn eigen versie van Noah's pudding, ook wel bekend als 'Ashure' of 'Ashura', zal presenteren. Proeverijen bieden onder andere de mogelijkheid om de heerlijke Eritrese koffieceremonie te ervaren. Daarnaast worden diverse workshops aangeboden waarin gerechten uit de Surinaamse, Sudanese en Syrische keukens centraal staan. Bezoekers kunnen op deze wijze meer inzicht krijgen in de culturele achtergronden en verhalen achter de gerechten. Het delen van eten staat daarbij centraal. Het festival is een vertaling van de wijk, met alle verschillende nationaliteiten, keukens en smaken. Naast de kookworkshops zal tijdens het festival de diversiteit ook artistiek uitgedrukt worden. Zo zijn er muziekoptredens, toneelvoorstellingen en storytelling.

Universiteitsmuseum Utrecht (UMU), 13.00 - 16.00 uur

Delen op de filosofa

Wat betekent delen voor jou? Moet je altijd eerlijk delen? Filosofeer mee op onze filosofa. Of ga als een onderzoeker aan de slag en kom erachter wat er in de mysterybox zit.
zo 12 nov / 13.00 - 16.00 uur (doorlopend)

Universiteitsmuseum Utrecht (UMU), Lange Nieuwstraat 106
www.umu.nl
Gratis met museumkaart; Prijs volwassene €14,-, kinderen vanaf 4 jaar €7,-
8+

Extra info filosofa: Stel je doet een ontdekking. Deel je die met anderen? Of hou je die voor jezelf? Delen wetenschappers altijd alle informatie? Moet je altijd eerlijk delen? Hoe denken jullie hierover? Deel het met elkaar en filosofeer mee op onze filosofa! Ga het gesprek aan met andere families en ontdek wat zij denken. Is dat anders of juist hetzelfde?

Extra info mysterybox: Ga als onderzoekers aan de slag! Komen jullie erachter wat er in de mysterybox zit? Denk samen na over verschillende vragen, deel de informatie met elkaar en vergelijk wat jullie denken met ideeën van andere bezoekers. Rolt het? Is het door mensen gemaakt? Maakt het geluid? Onderzoek het zelf!

Domkerk, 19.00 uur

Oecumenische vespers van Sint Martinus

Met deze viering om de naamdag van de schutspatroon te herdenken, sluiten we de Feestweek af.
19.00 uur 
toegang vrij

Op zondagavond 12 november vieren we in de Domkerk, al sinds vroege tijden gewijd aan St Maarten, de oecumenische vespers. Deze viering is een inmiddels decennia-oude gewoonte om de naamdag van de schutspatroon te herdenken. We lezen natuurlijk uit zijn levensverhaal en na afloop is er koffie met een St Maartenslikeur.

Domkerk, 15.30 uur

Maarten & Maarten, een modern mirakelspel

Maarten & Maarten, een modern mirakelspel met een 'bite'

Maarten is een jongen van 13 jaar en hij is helemaal klaar met Sint Maarten. Elk jaar weer dat feest met die liedjes en die zoetigheid. Met weer opnieuw dat verhaal over die mantel, die gedeeld werd met de bedelaar. Fijn hoor, maar dat weet hij nu wel. Ook baalt hij van de flauwe grappen van zijn vriendjes en zijn zusje, die hem in elk najaar plagen met zijn naam. Hij is het zat nu!
Daarom zou hij wel eens een hartig woordje willen wisselen met die bisschop Martinus, die de oorzaak is van dit jaarlijkse festijn. Als hij nou maar eens een tijdmachine had! Dan kon hij hem misschien wel echt ontmoeten…
In de Domkerk vind je zo'n tijdmachine. Al eeuwenlang hangt daar een bijzonder apparaat, een muziekinstrument, gebouwd met heel veel slimme techniek: het orgel!

Kom op 18 november om 15.30 uur naar de Domkerk in Utrecht en kijk of het orgel als tijdmachine gaat helpen! Met de mooiste Sint Maartenliedjes, gezongen door kinderen van de Kathedrale Koorschool, met prachtige orgelmuziek uit allerlei tijden, gespeeld door organist Jan Hage. En met een spannende ontmoeting tussen Maarten en Severus, de man die het levensverhaal van Martinus heeft opgeschreven en veel interessante verhalen kan vertellen. Bovendien heeft Severus een klein orgeltje bij zich dat echt werkt. Een belevenis voor jong en oud!

Wil jij meehelpen om het Doe-orgel te bouwen dat ook echt in de voorstelling wordt gebruikt? Kom dan om 14.00 uur naar de gratis workshop orgel bouwen. Meld je wel even aan, want daarin is plaats voor 16 kinderen.
Meer weten? Kijk op https://www.orgelkids.nl/domkerk/

De gegevens:
Acteurs: Harm Huson (Severus) en Jesse Wijngaard (Maarten)
Organisten: Jan Hage en Leander Schoormans
Zangers: leerlingen Kathedrale Koorschool Utrecht
Verhaal en regie: Gesineke Veerman

Datum en tijd: zaterdag 18 november om 15.30 uur (+ workshop orgel bouwen om 14.00 uur).
Plaats: Domkerk, Utrecht
Toegang: vrij.

Deze familievoorstelling voor alle leeftijden is speciaal ontwikkeld door Orgelkids, een project van de Stichting Kerkmuziek Netwerk, in samenwerking met de Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk.