Programma 2022


Catharinakathedraal, diverse tijden

Verhalen van licht

In aanloop naar de Sint Maarten Parade in Utrecht sieren prachtige lichtsculpturen de Sint-Catharinakathedraal van Museum Catharijneconvent. Deze bakens van licht en saamhorigheid zijn gemaakt door kunstenaars en Utrechters uit alle wijken en waren vorig jaar onderdeel van de Ronde van Sint Maarten. Loop even binnen en dompel je onder in de verb(l)indende verhalen die deze beelden vertellen!

Van 15 oktober t/m 10 november 2022
Te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 10:00 en 17:00, op zaterdag van 11:00 tot 17:00 en op zondag van 14:00 tot 17:00 (houd voor de meest recente tijden onze website in de gaten)
Locatie Sint Catharinakathedraal (naast Museum Catharijneconvent), Lange Nieuwstraat 36
Gratis toegankelijk
www.catharijneconvent.nl

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, 14.00 – 15.00 uur

SinterMertensveugelke - Nonsenslied of niet?

Net buiten de feestweek maar  leuk om te missen, is de lezing van Ton Meijers. Dit jaar over het SinterMertensveugelke, een Sint Maartensliedje waar geen touw aan vast te knopen valt. Of toch wel? 

Als onderdeel van alle Sint Maarten festiviteiten organiseert Museum Catharijneconvent ook dit jaar weer de Martinuslezing. In deze lezing vertelt kerkjurist Ton Meijers over een oud Martinus-volksliedje dat vandaag de dag nog steeds op diverse plekken in Nederland wordt gezongen: SinterMertensveugelke. Veel mensen vinden het maar een nonsensliedje, met een tekst waar geen touw aan vast te knopen is. Is dat terecht? Of gaat er achter het ‘veugelke’ een hoop meer schuil? Kom naar de lezing en ontdek zelf de zin of onzin van het bijzondere Martinusliedje. 
 
Ton Meijers is oud-docent Kerkrecht aan de Faculteit Katholieke Theologie (Universiteit van Tilburg). 

In het Auditorium, gratis met toegangsbewijs museum, svp wel reserveren

www.catharijneconvent.nl

Berlijnplein, Leidsche Rijn, 17.00 - 20.00 uur

Het Vuur van Sint Maarten

Drie keer brandt het Vuur in de wijken als opwarmer voor de grote Parade. Vandaag op het Berlijnplein in Leidsche Rijn! Boordevol licht, muziek, dans, eten en een meeneem-markt. Het grote vuurbeeld, gemaakt door wijkbewoners, wordt om 19.30 uur aangestoken.

Vr 4 nov / 17.00 – 20.00 Berlijnplein Leidsche Rijn
Za 5 nov / 17.00 – 20.00 Winkelcentrum Overvecht Gloriantdreef
Zo 6 nov / 17.00 – 20.00 Tolsteegplantsoen Hoograven
Gratis  toegang

www.vuurvansintmaarten.nl

Domkerk, 15.30 uur

Cantores Martini in de Domkerk

Iedere zaterdag is er muziek in de Domkerk! Op 5 november voert het Solistenensemble Cantores Martini diverse motetten uit. 
Toegang vrij, collecte na afloop

www.zaterdagmiddagmuziek.nl

Winkelcentrum Overvecht Gloriantdreef, 17.00 – 20.00 uur

Het Vuur van Sint Maarten

Drie keer brandt het Vuur in de wijken als opwarmer voor de grote Parade. Vandaag in Overvecht! Boordevol licht, muziek, dans, eten, meeneem-markt. Het grote vuurbeeld, gemaakt door wijkbewoners, wordt om 19.30 uur aangestoken.
Vr 4 nov / 17.00 – 20.00 Berlijnplein Leidsche Rijn
Za 5 nov / 17.00 – 20.00 Winkelcentrum Overvecht Gloriantdreef
Zo 6 nov / 17.00 – 20.00 Tolsteegplantsoen Hoograven
Gratis toegang

vuurvansintmaarten.nl 

Domtoren, start bij Domplein 9, 13.45 – 15.00 uur

De Torenwachter neemt je mee

Het is bijna Sint Maarten. Op zondag 6 november geeft Willem de torenwachter een rondleiding voor kinderen van 6 tot 10 jaar in de Domtoren. Hij vertelt hoe belangrijk Sint Maarten is voor de toren. Wist je bij voorbeeld dat de Domtoren eigenlijk de Sint Maartenstoren heet en dat er een echte Sint Maartensklok in de toren hangt? Maar wie was deze heilige eigenlijk en wat betekent hij voor de stad? Samen met de torenwachter ontdek je de geschiedenis van Sint Maarten en van de stad. En natuurlijk word je beloond met het mooiste uitzicht over Utrecht.

Rondleiding is in de Domtoren, Domplein 21, 3512 JE Utrecht

Startlocatie voor de rondleidingen is de Winkel van Utrecht, Domplein 9

6-10 jaar €7,50

www.domtoren.nl/agenda

Tolsteegplantsoen Hoograven, 17.00 – 20.00

Het Vuur van Sint Maarten

Drie keer brandt het Vuur in de wijken als opwarmer voor de grote Parade. Vandaag in Hoograven op het Tolsteegplantsoen! Boordevol licht, muziek, dans, eten en een meeneem-markt. Het grote vuurbeeld, gemaakt door wijkbewoners, wordt om 19.30 uur aangestoken.


Vr 4 nov / 17.00 – 20.00 Berlijnplein Leidsche Rijn
Za 5 nov / 17.00 – 20.00 Winkelcentrum Overvecht Gloriantdreef
Zo 6 nov / 17.00 – 20.00 Tolsteegplantsoen Hoograven
Gratis toegang

www.vuurvansintmaarten.nl

Domkerk, 12.00 uur

Kinderfeest in de Domkerk

Maak een prachtige lampion en luister naar het verhaal van Sint Maarten.
3,50 euro,  4–12 jaar

www.domkerk.nl 

Van Waterliniemuseum naar Domplein, 13.00 – 15.00 uur

Loop mee langs het Martinuspad

Wandel mee over het pad van Sint Maarten, van het Waterliniemuseum in Bunnik naar het Domplein in Utrecht (6 km). We lopen samen Tjerk Ridder, ezel Lodewijk en enkele prominente Sint Maarten-kenners die ons onderweg vertellen over hun werk. Ontdek hoe actueel de geschiedenis kan zijn voor alle inwoners van de stad. En wat solidariteit en delen betekenen in onze huidige maatschappij. 
 


Jan Durk Tuinier werkt voor de Stichting Vredeseducatie en maakte het Doeboek Burgerschap voor iedereen vanaf 9 jaar met 100 acties om de wereld mooier te maken.
Tjerk Ridder is theatermaker en bewandelde samen met zijn ezel Lodewijk het Europese Martinuspad van Parijs naar Groningen. Over de reis maakte hij de theatervoorstelling en het boek Bonne Route!

Start bij het Waterliniemuseum, Achterdijk 2 Bunnik, einde op Domplein

€ 10 / Bij start te voldoen contant of met PIN
Leeftijd 10+

Aanmelden op info@sintmaartenutrecht.nl

start Domplein, 14.00 – 15.30

Stadswandeling Sint Maarten

In deze familiewandeling (ook geschikt voor kinderen) gaan we op zoek naar sporen van Sint Maarten. Welke rol speelde de beschermheilige door de eeuwen heen? We gaan ontdekken waar we afbeeldingen van Sint Maarten kunnen vinden in de stad en hoe we nog meer herinnerd worden aan deze schutspatroon. Ook het rood en wit van het stadswapen zouden volgens de overlevering herinneren aan de rode mantel en het witte onderkleed van Sint Maarten. Zo wordt het verhaal van Sint Maarten doorgevoerd tot in de kleuren van de Utrechtse voetbalclub.

Prijs deelname
 € 8 p.p., € 4 voor kinderen beneden 12 jaar of U-pashouders
Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar

www.gildeutrecht.nl
 

Geertekerk, 20.00 – 21.20 uur

Woman’s Voices

Culture Connection presenteert op 10 november Women’s Voices Utrecht, een unieke voorstelling met zang, muziek en poëzie uit diverse culturen en spirituele tradities. In de spotlights staan vocaal ensemble Wishful Singing, zangeressen Sally Hanna en Namgyal Lhamo, woordkunstenaar Gabriel Erlach en dichteres Randa Awad. Zij brengen een rijkgeschakeerd programma rond vrouwelijke vredestichters, vrijdenkers en verbinders.

In de fraaie Geertekerk klinken liederen van middeleeuwse powervrouwen als de Byzantijnse Kassia en de Duitse mystica Hildegard von Bingen, Tibetaanse spirituele muziek en mantra’s, Koptische hymnen, hedendaagse composities en spoken word. Theoloog Claartje Kruijff (RGU) opent de avond.

In aanloop naar de voorstelling geeft Namgyal Lhamo een Tibetaanse zangworkshop (23 okt) en zijn er dialoogdiners in Resto VanHarte Leidsche Rijn en Kanaleneiland (28 okt en 1 nov).

Info en tickets op www.culture-connection.org

Stadhuis, Korte Minrebroederstaat 2, 09.00 uur

Zingen bij de stadsvlag

Basisschoolleerlingen zingen een swingend Sint Maartenlied. De vlaggen gaan uit op de Domtoren en de klokken luiden. Daarna hijst burgemeester Dijksma met de kinderen de Utrechtse stadsvlag. 

Domplein, 14.00 uur

Stadswandeling met Luuk Humblet

Luuk neemt je mee door de stad aan de hand van vele afbeeldingen en verwijzingen naar onze patroonheilige, mede geïnspireerd vanuit de antroposofie. Duur 2 uur, max 12 deelnemers.  
11 nov / 14.00 uur verzamelen Domplein (tussen toren en kerk) 

€ 12,- ter plekke te voldoen

Aanmelden via Antrovista.com

Domkerk, 15.30 – 18.00 uur

Uitreiking Mantel van St Maarten

Al jaren wordt in Utrecht de Mantel van St. Maarten georganiseerd: een stedelijke bijeenkomst waar allerlei (vrijwilligers)initiatieven laten zien hoe mensen zich inzetten voor anderen. De organisatie is in handen van de Protestantse Diaconie Utrecht in samenwerking met verschillende kerken in Utrecht.

In Utrecht zijn allerlei mensen en organisaties die omzien naar anderen en bezig zijn met duurzaamheid. Om deze initiatieven een extra impuls te geven worden er stimuleringsprijzen uitgereikt. Op vrijdag 11 november is in de Domkerk een programma samengesteld met sprekers, presentaties en muziek. Sprekers zijn cabaretier Vincent Bijlo, theoloog Erik Borgman en predikant Willem Roskam. Sofie van den Enk is de dagvoorzitter en wethouder Rachel Streefland reikt stimuleringsprijzen uit. Muzikale bijdrage is van een muziekcollectief uit het AZC.  

Gratis toegang

www.mantelvansintmaarten.nl
 

Route langs de singels, 18.00 uur

Parade Zonder Muren

De Sint Maarten Parade 2022 vormt de spetterende afsluiting van de viering van Utrecht 900. Vanaf de zomer is er in alle 10 wijken van de stad gewerkt aan de mooiste lichtsculpturen en lampions. Deze worden in een schitterend feest van licht door de trotse makers in de optocht meegedragen. Natuurlijk ondersteund door orkesten, koren, dansers en theatrale acts. Alle wijken hebben een historisch thema, geïnspireerd door verhalen uit negen eeuwen geschiedenis van de stad. Langs de route laat het Klokkenluidersgilde de klokken van Utrecht horen. Dit spektakel wil je niet missen!

Programma vrijdag 11 november 2022
18.00 uur Start Parade bij het Spoorwegmuseum
18.00- 20.00 uur Parade volgt de route langs de verdwenen buitenmuren van de stad; via de Maliesingel, Tolsteegsingel, Ledig Erf en Catharijnesingel naar het Moreelsepark
19.00 – 21.00 uur Feestelijke muzikale afsluiting bij het Moreelsepark
Nieuwsgierig wie er meedoen? Alle thema’s, deelnemers en makers uit de wijken zijn te vinden op de website.

www.sintmaartenparade.nl

TivoliVredenburg, 20.15 uur

Slotconcert Utrecht 900

Het AvroTros vrijdagconcert vormt het sluitstuk van Utrecht 900. Met de stralende muziek van Händel en sfeervolle liederen rond Sint Maarten. 

Door Holland Baroque, Ned. Bachvereniging, Nederlands Kamerkoor, Kathedrale Koorscholen van Utrecht en Suriname. Uitgevoerd worden Jubilate en Utrecht Te Deum van G.F. Händel en de Finale Ode aan de Domstad van Erik van der Horst (wereldpremière).
www.tivolivredenburg.nl
€ 39

Nicolaikerk, Nicolaaskerkhof, 20.00 - 22.00 uu

Saint Nicolas en Sint Maarten

Sint Maarten gaf zijn mantel aan een bedelaar, Sint Nicolaas redde kinderen van een akelig lot. Beide vrijgevige heiligen staan centraal op dit jubileumconcert. 
Speciaal voor dit jubileum dat rond 11 november wordt gevierd schreef de eigen dirigent, Jeroen Spitteler, een werk voor koor, orkest en solisten:
De Sint Maartenscantate, gewijd aan de beschermheilige van Utrecht. Voor het libretto zijn onder meer gedichten van Utrechtse daklozen gebruikt. Zo komt ook de bedelaar tot klinken.

Tevens passend in deze herfstperiode klinkt van Benjamin Britten de spectaculaire cantate Saint Nicolas. De koorpartijen zijn geschreven voor jongens- en meisjeskoren van verschillende scholen.
Aangevuld met strijkorkest, percussie, piano, orgel en tenorsolist moet de dirigent, zo waarschuwt Britten, het hoofd koel kunnen houden.

Jubileumconcerten Utrechts Vocaal Ensemble 75 jaar
Olv Jeroen Spitteler 
In samenwerking met Zangschool Utrecht olv Thea Bakker
Met medewerking van:
Guy Cutting, tenor 
Ingrid Nugteren, sopraan
David Visser, bariton 
Femke de Graaf, pianist
Wouter van Belle, organist

6 november 15.15 - 17.15 uur in de Sint Franciscus Xaverius-kerk, Het Zand 29, Amersfoort, en
12 november 20.00 tot 22.00 uur in de Nicolaikerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht.
Toegangsprijs: € 17,50, kinderen tot 16 jaar € 12,50.

www.utrechtsvocaalensemble.nl

Bibliotheek Neude en Overvecht, 13.30 – 16.00 uur

Living Library

Twee programma’s voor Sint Maarten ná 11 november: de Living Library waar je in gesprek kunt gaan met ‘levende boeken’ en het Voorleesfeest voor kinderen. 

Hoe beleeft een aseksueel, veteraan of veganist het leven? Ontdek in een 1-op-1 gesprek bij de Living Library welke mensen er schuilgaan achter een stereotype en met welke vooroordelen zij te maken hebben. Leen een mens en ga in gesprek met verschillende levende boeken. Dé manier om te ontdekken dat mensen meer zijn dan je op basis van hun uiterlijk, afkomst, seksuele geaardheid of levensstijl misschien zou verwachten. 

Ter gelegenheid van Sint Maarten, het feest van samen delen.  
Datum 12 november
Tijden 13.30 - 16.00 (doorlopend)
Locatie Neude 11 3512 AE Utrecht & Gloriantdreef 1, 3562 KW Utrecht

www.bibliotheekutrecht.nl/agenda
gratis

Bibliotheek Neude, 13.30 – 16.00 uur

Ieders Voorleesfeest

Je inleven in een ander, je verbonden voelen of gesteund. Dát en nog veel meer kan een goed verhaal met je doen. Bij het Voorleesfeest lezen (on)bekende, kleurrijke mensen verhalen voor die hén wat doen. Ontdek online wie er voorlezen. Ter gelegenheid van Sint Maarten, het feest van samen delen. Kinderen mogen na afloop de voorlezers natuurlijk de oren van het hoofd vragen. Kom je luisteren? 

Datum 12 november
Tijden 13.30 - 16.00
13.30 2 voorlezers + regenboog onderzoek in het KrisKras Atelier
14.30 2 voorlezers + regenboog onderzoek in het KrisKras Atelier
15.30 3 voorlezers 
Locatie Neude 
Voor kinderen van 3 tot 8 jaar

Gratis toegang
www.bibliotheekutrecht.nl/agenda