Internationaal

De Utrechtse Sint Maartentraditie is sinds oktober 2013 opgenomen in de nationale inventarisatie van het immaterieel cultureel erfgoed; volgens het daartoe behorende UNESCOverdrag.

Ook is Utrecht, als belangrijke Sint Maartenstad, onderdeel van een Europees Cultureel netwerk van Sint Maartenorganisaties in Europese landen. Utrecht werkt, in samenwerking met vele culturele en toeristische organisaties, dorpen en steden in Nederland, Vlaanderen en Frankrijk aan de realisering van een van de vier Europese culturele Sint Maartenroutes: van Utrecht naar Tours. Deze route is door de Raad van Europa als zodanig als Europese Culturele route erkend.

Cultuur, duurzaamheid, Sint Maarten, het thema oorlog en vrede en natuur spelen hierin een grote rol. Bevordering van eenheid in verscheidenheid in de eenwording van Europa; waarbij het delen door Sint Maarten als symbool is uitgeroepen door de Raad van Europa.

2008: Lid Europees netwerk van culturele Sint Maarteninstellingen
2012:  Utrechtse Sint Maartentraditie op de Ned. Lijst Immaterieel en Cultureel erfgoed
2012: Sint Maartentraditie onder bescherming van de UNESCO
2020: In ontwikkeling: Martinuspad. Een Europese culturele route van Utrecht naar Tours voor wandelaars en fietsers, samen met België en Frankrijk, met als thema: duurzaamheid en vrede. Partner: Stichting Dialoog