Roots 'en' Route
Foresee Foundation (4CF) en Stichting Sint Maarten Utrecht (SMU) kennen elkaar sinds 2017 en kwamen oorspronkelijk samen als reactie op de verwoesting van het eiland Sint Maarten door orkaan Irma. Dit contact leidde tot een unieke onderneming: Roots 'en' Route.
Het doel is om de kloof te overbruggen tussen mensen met verschillende achtergronden en een historische verbinding te leggen tussen het eiland Sint Maarten en de stad Utrecht. Naast de performances op Sint Maarten in januari en februari vinden in Nederland op 1 juli (Keti Koti) en in de Maartensweek op 1 november 2024 speciale presentaties plaats.
Op 30 juni werd het slavernijverleden in Utrecht herdacht met een programma in het Griftpark. Tijdens een ontmoeting van Tjerk Ridder en Sjorensly Valies met burgemeester Sharon Dijksma overhandigde Tjerk haar het beeldje van Esther Narcisco ‘Titah Frock’.
Op maandag 1 juli was er een presentatie in het HKU Theater van het programma ‘Roots en Route’ door Sjorensly, Tjerk en Rien Sprenger, de drijvende kracht achter het project. Tijdens de viering in het Griftpark rond het monument ‘Vlucht en Verzet’ van Patricia Kaersenhout waren Sjorensly en Tjerk aanwezig om bezoekers vragen te stellen en te filmen. Zodat de viering van Keti Koti in Utrecht ook zichtbaar kan worden op het eiland Sint Maarten.
Op vrijdag 1 november vindt in het Stadhuis Utrecht aan de Minrebroederstraat een presentatie plaats van de resultaten van gehele project. Deze zal bestaan uit twee delen: een filmische en muzikale impressie door Tjerk Ridder van zijn wandelingen en ontmoetingen op het eiland Sint Maarten in het begin van dit jaar. Na de pauze zal een panel diverse aspecten van het project belichten. Centrale vraag: Of het nu gaat over grenzen tussen landen, culturen of personen, hoe kunnen wij als samenleving deze grenzen overstijgen?
Start Roots en Route op het eiland Sint Maarten
In januari en februari 2024 startte het project met theatermaker en muzikant Tjerk Ridder, die op het eiland onderweg ging en al lopend de geschiedenis en de cultuur rond het thema grenzen en verbindingen onderzocht. Hij ontmoette daarbij vele interessante mensen van uiteenlopende afkomst. Er werd samengewerkt met o.a. het NIA (National Institute of Arts), diverse educatieve en zorginstellingen en de natuurorganisatie Epic.
Het resultaat zal leiden tot een nieuwe slow-tourism hikingtrail die gebaseerd is op het culturele erfgoed van het Caribische eiland. Deze nieuwe wandelroute gaat onderdeel uitmaken van het ‘Martinuspad’-netwerk in Europa.
Bekijk op Youtube een aantal van de ontmoetingen die Tjerk filmde tijdens zijn rondreis op het eiland. (1091) Roots en Route - YouTube
Op de Facebookpagina van 4C Foundation zijn ook veel foto's te vinden, o.a. van het bezoek van Sharon Dijksma aan het slavernijmonument op Sint Maarten. Foresee Foundation | Facebook