Martinusroute/Martinuspad

De Martinusroute is een Europese Culturele Route die de Franse stad Tours via België met Utrecht, en uiteindelijk met Groningen verbindt. Het Nederlandse deel van het wandelpad wordt ook wel het Martinuspad genoemd. Het wordt ontwikkeld door Stichting Sint Maarten Utrecht (SMU) en volgt waar mogelijk bestaande lange afstandspaden. De route is in 2012 erkend door de Raad van Europa.

Wil je de route gaan lopen? Kijk dan op www.martinusroute.nl

De route is te beschouwen als een vreedzaam en duurzaam 'blauwgroen lint' van historisch, cultureel en militair erfgoed: kerken, vestingsteden en dorpen, natuurgebieden, forten, waterlinies en frontlinies, die op de een of andere manier verwijzen naar Sint Maarten, als schutspatroon en Europees vredestichter avant la letrre.

Theatermaker Tjerk Ridder heeft de route gelopen samen met zijn ezeltje Lodewijk (in 2017 en 2018) en van zijn belevenissen een voorstelling gemaakt onder de titel Bonne Route!

ROUTE FRANKRIJK
In Frankrijk is de route Tours-Parijs-Amiens-Belgische grens in ontwikkeling en wordt bewegwijzerd.

ROUTE BELGIE
In België lopen we via de GR 128 (Vlaanderenroute) door het getekende landschap van de ‘Flanders Fields’ naar Gent. Via Sint Maartenstad Beveren gaat het via diverse GR routes en verbindingstrajecten naar de Nederlandse grens naar Bergen op Zoom. Dit stuk van de route wordt momenteel in kaart gebracht.

ROUTE NEDERLAND TOT UTRECHT
Vanaf Bergen op Zoom volgen we de LAW route van de Zuiderwaterlinie via Breda en Geertruidenberg naar Werkendam tot aan Slot Loevestein. Daarna gaan we via gemarkeerde fiets/of wandelpaden naar Gorinchem. Vanaf Gorinchem loopt het Waterliniepad langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot aan Utrecht. Er is ook een alternatieve route via Sint Maartenstad Zaltbommel en Wijk bij Duurstede. Vanaf Wijk bij Duurstede volgen we het Kromme Rijnpad naar Utrecht.

ROUTE NEDERLAND UTRECHT – GRONINGEN
Vanaf Utrecht blijven we het Waterliniepad volgen tot Muiden. Daarna via het Zuiderzeepad naar Volendam en Enkhuizen. Vanaf daar oversteken met de veerboot (in de zomer) naar Stavoren. Vervolgens lopen we het Groot Frieslandpad naar Groningen. In de winter kun je via het Zuiderzeepad vanaf Enkhuizen doorlopen naar Den Oever en via de Afsluitdijk naar Zurich. 

GROOT FRIESLANDPAD/ NEDERLANDS KUSTPAD
Vanaf Stavoren volgen we het Groot Frieslandpad via Drachten tot de splitsing bij Annen en vanaf daar het Pieterpad noordwaarts naar Groningen. 

ENKELE BIJZONDERHEDEN
Tours: Sint Maarten was hier bisschop in de 4e eeuw; Amiens: Stad waar hij zijn mantel deelde met een bedelaar; Ieper: Bij de Menenpoort wordt iedere avond de Last Post geblazen voor de slachtoffers uit WOI; Zuiderwaterlinie: onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog; Utrecht: Sint Maartenstad bij uitstek met de Domkerk als middelpunt; Nieuwe Hollandse Waterlinie: maakte tussen 1815 en 1940 het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand; Friesland: 19 Sint Maartenskerken; Groningen: Sint Maartenstad met de bekende Martinitoren.