Martinuspad

Het Martinuspad is een nieuwe Europese Culturele Route die de Franse stad Tours via België met Utrecht, en uiteindelijk met Groningen verbindt. Het Nederlandse deel van het wandelpad wordt ontwikkeld door Stichting Sint Maarten Utrecht (SMU) en volgt waar mogelijk bestaande lange afstandspaden. De route is in 2012 erkend door de Raad van Europa.

De route is te beschouwen als een vreedzaam en duurzaam 'blauwgroen lint' van historisch, cultureel en militair erfgoed: kerken, vestingsteden en dorpen, natuurgebieden, forten, waterlinies en frontlinies, die op de een of andere manier verwijzen naar Sint Maarten, als schutspatroon en Europees vredestichter avant la letrre.

Het Martinuspad is door diverse mensen gelopen. Een daarvan is lange afstandswandelaar Gilou die een uitgebreid verslag van zijn tocht (2019) heeft gemaakt: bekijk route en foto's hier. Theatermaker Tjerk Ridder heeft de route gelopen samen met zijn ezeltje Lodewijk (in 2017 en 2018) en van zijn belevenissen een voorstelling gemaakt onder de titel Bonne Route!

ROUTE FRANKRIJK
In Frankrijk is de route Tours-Parijs-Amiens-Belgische grens in ontwikkeling en wordt bewegwijzerd.

ROUTE BELGIE
In België lopen we via de GR 128 door het getekende landschap van de ‘Flanders Fields’ naar Gent. Via Sint Maartenstad Beveren gaat het naar de Nederlandse grens en via Bergen op Zoom naar Breda. De overgang GR 5a via Zwijndrecht is de standaard route om over de Antwerpense haven te komen. In de zomer kan de pont bij Fort Liefkenshoek gebruikt worden om over te steken richting Bergen op Zoom. Dit stuk van de route wordt momenteel in kaart gebracht.

ROUTE NEDERLAND TOT UTRECHT
Vanaf Bergen op Zoom volgen we de LAW route van de Zuiderwaterlinie via Breda naar Geertruidenberg. Daarna gaan we via gemarkeerde fiets/of wandelpaden naar Gorinchem. Vanaf Gorinchem loopt het Waterliniepad langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot aan Utrecht. Er is ook een alternatieve route via de Sint Maartenstad Zaltbommel en Wijk bij Duurstede. Vanaf Wijk bij Duurstede volgen we het Kromme Rijnpad naar Utrecht.

ROUTE NEDERLAND UTRECHT – GRONINGEN
Vanaf Utrecht blijven we het Waterliniepad volgen tot Muiden. Daarna via het Zuiderzeepad naar Volendam en Enkhuizen. Vanaf daar oversteken met de veerboot (in de zomer) naar Stavoren. Daar lopen we het Groot Frieslandpad naar Groningen. In de winter eventueel via het Zuiderzeepad doorlopen naar Den Oever en via de Afsluitdijk naar Zurich. 

GROOT FRIESLANDPAD/ NEDERLANDS KUSTPAD
Vanaf Stavoren zijn er meerdere mogelijkheden: het Groot Frieslandpad via Drachten tot de splitsing bij Annen en vanaf daar het Pieterpad noordwaarts naar Groningen. Of we volgen als alternatief het Nederlands Kustpad ‘om de noord’ tot Pieterburen. Vandaar het Pieterpad in zuidelijke richting naar Groningen. Zelf de route bepalen naar Groningen via Friese Sint Maartenskerken kan het beste met behulp van de routes op Wandelnet.nl 

ENKELE BIJZONDERHEDEN
Tours: Sint Maarten was hier bisschop in de 4e eeuw; Amiens: Stad waar hij zijn mantel deelde met een bedelaar; Ieper: Bij de Menenpoort wordt iedere avond de Last Post geblazen voor de slachtoffers uit WOI; Zuiderwaterlinie: onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog; Utrecht: Sint Maartenstad bij uitstek met de Domkerk als middelpunt; Nieuwe Hollandse Waterlinie: maakte tussen 1815 en 1940 het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand; Friesland: 19 Sint Maartenskerken; Groningen: Sint Maartenstad met de bekende Martinitoren.

Bekijk onderstaande Route-you routes:

1/MARTINUSPAD NEDERLAND Groningen- Beveren via GR's en LAW's 

https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/7008722/wandelroute/st-martinuspad-van-noord-naar-zuid-startpunt-groningen-nederland-naar-beveren-belgie

2/Alternatief deel via Wijk bij Duurstede en Doorn: deze route gaat langs Martinuskerken en langs Huis Doorn, waar een informatiecentrum over de Eerste Wereldoorlog is gevestigd.

https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/4232230/wandelroute/martinuspad-doorn

3/Martinuspad deel Wijk , Utrecht naar Wijk bij Duurstede, deze route gaat voor een groot deel langs het Kromme Rijnpad

https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/4311287/wandelroute/martinuspad-wijk