Archief 2021


Catharinakathedraal (naast Museum Catharijneconvent), Openingstijden museum, van 17 okt tm 2 nov

Verhalen van licht

In de aanloop naar Feestweek van Sint Maarten kun je van 17 oktober t/m 2 november in vast genieten van een kleine expositie van lichtsculpturen. Wil je alle lichtsculpturen zien? Kom dan op 5 en 6 november naar de Ronde van Sint Maarten op het Berlijnpleidn!

Diverse locaties, Kies je eigen tijd en locatie

Eet mee! Nieuwe mensen ontmoeten en samen eten

Houd je van een goed gesprek? Kook je graag voor anderen? Lijkt het je het leuk om mensen te ontmoeten die je normaal niet tegen zou komen? Dan is Sint Maarten, het feest van delen, een mooie gelegenheid om eens mee te doen met een Eet Mee etentje!
Nodig mensen bij jou thuis uit voor etentje of schuif bij iemand thuis aan. Ook samen eten via videoverbinding is mogelijk. Eet Mee zorgt voor de match.

Aanmelden gaat via Eetmee.nl. Maak eenvoudig je eigen profiel en geef je voorkeuren aan. Dan rolt vanzelf een lijst van voorgestelde gasten of je uitnodiging voor een etentje in je mailbox.
Al ruim twaalf jaar brengt Eet Mee mensen samen aan tafel voor een goed gesprek. Zo ontstonden er al meer dan 12.000 matches.
Meer informatie & aanmelden: www.eetmee.nl  
Gratis

Zes bibliotheken in Utrecht, diverse tijden

Sint Maarten in de bieb

Kom naar de bieb om alvast in de stemming te komen voor Sint Maarten. Laat je voorlezen en maak daarna een prachtige lampion. Of vind je het leuk om te zingen? Doen dan mee met het bibliotheekkoor!


Voorlezen en lampion maken:

wo 3 nov 15.00 – 16.30 bibliotheek Overvecht en Kanaleneiland

wo 27 oktober van 15.00 – 16.30 in bibliotheek Zuilen en Hoograven 

Koor: repetities za 30 oktober, 15.00 – 16.30 Bibliotheek Neude

za 6 nov tijd nader te bepalen Bibliotheek Leidsche Rijn (daarna optreden bij de Ronde van Sint Maarten)

www.bibliotheekutrecht.nl/sintmaarten
Gratis 6+

Berlijnplein, Leidsche Rijn Centrum, 18.00 – 22.00 uur

De Ronde van Sint Maarten

Voor alle liefhebbers van de Parade is er nu de Ronde van Sint Maarten. Twee avonden lang op het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum zijn de rollen omgekeerd: de Parade staat stil en het publiek beweegt door een magisch feest van licht, muziek en performance. Daar wil je bij zijn!

Je loopt een route van ongeveer een uur langs tientallen lichtsculpturen en wordt onderweg verrast door optredens van koren, orkesten, dansers, clowns en theatrale acts. 
Het thema in 2021 is ‘kansen om te leren voor iedereen, je hele leven lang’. Als inspiratiebron voor de Ronde gebruiken we de verhalen die we verzameld hebben rond dit thema en de strijd tegen armoede.

Kies je tijdslot op www.rondevansintmaarten.nl 
Gratis 

Domkerk (online event), 16.00 – 18.00 uur

Uitreiking Mantel van St Maarten

Uit diverse maatschappelijke initiatieven kent een jury de Mantel van Sint Maarten 2021 toe. We zoomen dit jaar in op vluchtelingen in Utrecht.
www.mantelvansintmaarten.nl

Pieterskerk, 12.00 – 23.00 uur

Geestdriftfestival

Eigenzinnig festival op het snijvlak van zingeving, kunst en maatschappij. Het thema dit jaar is ‘Niet alleen’. O.a. Meindert Talma, Broeder Dieleman en This Beautiful Mess zijn van de partij.

www.geestdriftfestival.nl
€ 30

 

Domkerk, 15.30 uur

Zaterdagmiddagmuziek

Iedere zaterdag is er muziek in de Domkerk! Op 6 november is er een familieconcert door ensemble De Blauwe Lijster.

Op 20 november -buiten de officiële feestweek van Sint Maarten, maar te mooi om niet te noemen- voert het Solistenensemble Cantores Martini de Missa de Sancto Martino uit van Jacob Obrecht (1457-1505). M.m.v. blokfluitkwartet DNBQ.


6 nov / 15.30 Domkerk familieconcert De Blauwe Lijster
20 nov / 15.30 Domkerk Cantores Martini 
www.zaterdagmiddagmuziek.nl
Toegang vrij, collecte na afloop

Bibliotheek Leidsche Rijn, Nader te bepalen

Zing mee met het Bibliotheekkoor

Vandaag oefenen we Sint Maarten-liedjes en ons eigen lied ‘We komen eraan’ o.l.v. dirigent Roel Vogel. Daarna treedt het koor op bij de Ronde van Sint Maarten. 
6 nov / tijd n.t.b. /  Bibliotheek Leidsche Rijn
Aanmelden via www.bibliotheekutrecht.nl/sintmaarten
Gratis 6+

Berlijnplein, Leidsche Rijn Centrum, 18.00 – 22.00 uur

De Ronde van Sint Maarten, zie 5 november

Magisch openluchtspektakel van licht, muziek en performance.


Kies je tijdslot op www.rondevansintmaarten.nl 
Gratis

DUMS, Domplein 4, Marnixzaal, 20.30 uur

Theatervoorstelling Bonne Route!

Met zijn ezel Lodewijk liep theatermaker Tjerk Ridder het Martinuspad, de Europese culturele route van Parijs via Utrecht naar Groningen. In deze interactieve voorstelling laat hij met filmfragmenten, verhalen en songs zien wat het met je doet als je lopend, kwetsbaar en afhankelijk van anderen op weg gaat. Alle info over Tjerk en zijn wandeling op www.tjerkridder.com

Kaarten via www.dums.nl
€ 15

Voorstelling gemist? Bonne Route! is ook te zien op maandag 8 november bij theater de Franse School in Culemborg. Kaarten aldaar te bestellen.

Domkerk, 15.00 tot 17.30 uur

Kinderfeest in de Domkerk

Maak een prachtige lampion en luister naar het verhaal van Sint Maarten. 
LET OP,  De tijden wijken af van de folder, daarin staat voor en na de ochtenddienst. De hier genoemde tijden (van 15.00 - 17.30 ) zijn de juiste!
Meer info op www.domkerk.nl 
4 euro,  ter plekke contant te voldoen en graag gepast.

4–12 jaar

Fort Fectio (heen) en Botanische Tuinen (terug), 12.00 en 14.00 uur

Wandel mee langs het Martinuspad

Loop mee met theatermaker Tjerk Ridder, zijn ezel Lodewijk én Martinus-deskundige Rien Sprenger over een stuk van het Martinuspad rond Utrecht. Je gaat wandelend door het landschap, langs de geschiedenis, het cultureel erfgoed en hoort onderweg de verhalen en achtergronden van toen en nu. Je kunt kiezen om de route heen of terug te lopen.

Lengte route: 4 km, , duur: +/- 90 minuten.

12.00 uur verzamelen (heen) bij Castellum Fectio, adres: Marsdijk bij Nieuw Wulven

14.00 uur verzamelen (terug) bij Botanische Tuinen, adres: Budapestlaan 17

www.martinusroute.nl

aanmelden via info@sintmaartenutrecht.nl
€ 4,50 per persoon

Leeftijd vanaf 11 jaar

Bibliotheek Neude, 13.30 – 16.30 uur

Human Library

Rond het boek De Wandelaar van Adriaan van Dis gaat de bieb verhalen delen en onverwachte ontmoetingen teweegbrengen. Leen een mens en ga in gesprek!

www.bibliotheekutrecht.nl 
gratis

Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, 15.00 – 16.00 uur

Martinuslezing door Ton Meijers

11 November is de feestdag van Martinus. Van Martinus is vooral het mantelwonder bekend. Maar hij heeft veel meer wonderen verricht. In deze lezing staat het wonder van de hondsdolle kok centraal. Twee oude versies van dit verhaal worden bekeken en met elkaar vergeleken. Het is een wonderlijk verhaal maar wat zou er nu eigenlijk echt gebeurd zijn?


De lezing begint met de legende van de heilige Corona, omdat op 11 november ook haar martelaarschap wordt gevierd. Dus deze actuele heilige verdient daarom ook enige aandacht.

www.hetutrechtsarchief.nl
Gratis, inloop 14.30 uur

Enik Overvecht, Neckardreef 12, 11.00 – 13.30

Verhalen van de Straat

Een Sint-Maartenslunch rond het filmportret van Dennis, een Utrechtse (ex-)dakloze in de stoel van kapper Tom.

Aanmelden via utrecht in dialoog/feest van delen
Gratis

Dennis kwam in schulden terecht, was in de war en vernielde zijn kamer. Zijn vrienden vingen hem goed op en hij was in staat hulp te vragen. We bekijken de film en praten in kleine groepen over de band met anderen, wat ons raakt in de film, wat we zelf hebben meegemaakt en in de toekomst nog willen. Durf jij hulp te vragen? We delen onze ervaringen en luisteren naar die van anderen.

Start Domplein, 14.30 – 16.00 uur

Gildewandeling Sporen van Sint Maarten 

Tijdens deze stadswandeling zult je Sint Maarten op onverwachte plekken in de stad ontdekken, waar je zonder gids aan voorbij zou lopen. 
 
Aanmelden via www.gildeutrecht.nl 
€ 8/€ 4  

Domkerk, 19.00 uur

Sint Maartensvesper (DATUM GEWIJZIGD)

Lep op: in de folder staat dat de Vesper op 11 november plaatsvindt. Dit jaar is de Vesper echter aan de vooravond van Sint Maarten, dus op woensdag 10 november, 19.00 uur.

www.domkerk.nl
Gratis

Stadhuis, Korte Minrebroederstaat 2, 09.00 uur

Zingen bij de stadsvlag

Enthousiaste studenten zingen met basisschoolleerlingen een swingend Sint Maartenlied. De vlaggen gaan uit op de Domtoren en de klokken luiden. Daarna hijst burgemeester Dijksma met de kinderen de Utrechtse stadsvlag. 

Domplein (tussen toren en kerk), 14.00 uur

Stadswandeling met Luuk Humblet (AFGELAST)

DE WANDELING IS HELAAS AFGELAST WEGENS PERSOONLIJKE OMSTANDIGHEDEN

Luuk neemt je mee door de stad aan de hand van vele afbeeldingen en verwijzingen naar onze patroonheilige, mede geïnspireerd vanuit de antroposofie. 

Aanmelden via www.antrovista.com, agenda 11 november 2021
€ 12,- ter plekke te voldoen

Kargadoor, Oudegracht 36, 19.30 -22.00 uur

Delen is schelen 

Om Sint Maarten te vieren gaan we in gesprek over delen is schelen. Hoe kunnen we de samenleving meer inrichten als een deelmaatschappij en hoe helpen we de wereld daarmee vooruit? We delen ervaringen, mooie voorbeelden van delen, hoe we de toekomst graag zien en hier in ons dagelijks leven aan bijdragen.  

Aanmelden via utrechtindialoog/feest van delen
Gratis

 

Domtoren, Domplein 21, 18.00 – 20.00 uur

Met je lampion in de Dom

Ga je op Sint Maartensavond ook met je lampion langs de deuren? Breng dan ook een bezoekje aan de Domtoren. De Torenwachter is die avond zeker weten thuis en hij is dol op muziek.
Dus kom langs, bel aan, zing een liedje en ongetwijfeld dat je dan wat lekkers krijgt.

Diverse locaties, diverse tijden

Sint Maarten in de wijken

Natuurlijk gaan op 11 november de kinderen zingend met hun lampion langs de deuren. Wijken waar Sint Maarten uitbundig wordt gevierd zijn de Staatsliedenbuurt, Oudwijk, Lunetten, Vogelenbuurt, Oog in Al, Tuindorp, Julianapark, Wittevrouwen en Lombok. Kijk in de wijkagenda's of jouw buurt ook SInt Maarten viert.