Archief 2020


Start Domplein, 14.30 - 16.00 uur

Stadswandeling Sporen van Sint Maarten  (familiewandeling)

De gidsen van Het Gilde Utrecht laten Sint Maarten herleven tijdens deze stadswandeling. Je zult Sint Maarten op onverwachte plekken in de stad ontdekken, waar je zonder gids aan voorbij zou lopen. 
4 nov / 14.30 – 16.00 /start Domplein 
Aanmelden via gildeutrecht.nl 
€ 8/€ 4  

In verband met corona doet het Gilde op dit moment wandelingen met 3 deelnemers. Ze hebben 2 gidsen voor deze rondleiding dus er kunnen 6 deelnemers mee.

Catharinakathedraal t/m 11 november, openingstijden museum

Verhalen van licht (expo gesloten)

In de aanloop naar de Ronde van Sint Maarten kun je vast genieten van een kleine expositie van lichtsculpturen. Speciale aandacht wordt besteed aan de instellingen en makers ervan.
Verlengd t/m 11 nov / openingstijden museum
catharijneconvent.nl
Gratis

Online, 19.30-21.30 uur

Online Dialoog: rijker door te delen

Rijker door te delen is het thema van de dialogen die door Utrecht in Dialoog in de Sint Maartensweek worden georganiseerd. Hoe deel jij wat je hebt of nodig hebt en wat brengt dat jou en anderen? Rijk, arm, jong, oud en iedereen daar tussenin die een ervaring wil delen en nieuwsgierig is naar verhalen van anderen is van harte welkom! 

We delen ervaringen, mooie voorbeelden van delen, hoe we de toekomst graag zien en hier in ons dagelijks leven aan bijdragen. 
Er zijn deze week meerdere online dialogen! 
Aanmelden via utrechtindialoog.nl
Gratis

Online, 16.00 – 18.00 uur

Online Uitreiking Mantel van St Maarten

Diaconaal aanwezig in coronatijd. Initiatieven voor maatschappelijk kwetsbare mensen worden in woord en beeld verzameld, en uit de genomineerden kent een jury de Mantel van Sint Maarten 2020 toe.  

Vanwege de corona-situatie was het dit jaar niet mogelijk de prijs tijdens een bijeenkomst uit te reiken. Tegelijkertijd geeft een maatschappij met contactbeperkende maatregelen juist aanleiding om initiatieven voor maatschappelijk kwetsbare mensen te verzamelen en de prijs wél uit te reiken. Daarom was er dit jaar een online Mantel-uitreiking, zodat er ook nu een zonnetje kon schijnen op initiatieven waarbij mensen tijd, handen of middelen geven om er te zijn voor anderen. Vele initiatieven zijn genomineerd – en hebben een prijs gekregen:

-    Eykpuntgemeente: Samen eten in De Wijkplaats 
-    ACU: 100 gratis afhaalmaaltijden 
-    Buurthuis De Boog: Groepsapp Hart voor Overvecht
-    Johannescentrumgemeente: Cadeautje! 180 cupcakejes
-    BuurtMaaltijden en Al-Amal: Buurtmaaltijden in Overvecht 
-    Tuindorpkerk: Bezinningsmaaltijd Tuindorp
-    Straatpastoraat Utrecht: Wekelijkse brunch, Tafel van Twaalf to go 
-    De Haven: Facebookgroep, Bel- en kookgroep, Afhaalmaaltijd 
-    Stil Utrecht: In de gaten

Geheel in de geest van Sint Maarten hebben al deze initiatieven in dit bijzondere jaar een deel van de stimuleringsprijs ontvangen.

Op www.mantelvansintmaarten.nl zijn alle ingezonden initiatieven in woord en beeld verzameld. Meer informatie over de Mantel van Sint Maarten is te verkrijgen bij Liesbeth Timmers, manager Protestantse Diaconie Utrecht, l.timmers@protestant-utrecht.nl, 06 - 123 246 07. 
 

Meer info op mantelvansintmaarten.nl


 

Pieterskerk, 12.00 – 23.00 uur

Geestdriftfestival (geannuleerd)

Eigenzinnig festival op het snijvlak van zingeving, spiritualiteit, kunst en maatschappelijke thema’s. Saxofoniste Lotte Pen neemt je mee op een muzikale pelgrimstocht. Verder o.a. This Beautiful Mess, Meindert Talma en Benjamin Winter. De organisatie heeft laten weten dat het festival doorgaat, ook al is het met 30 mensen!
Kaarten € 30 via geestdriftfestival.nl

Het Utrechts Archief , 12.30 - 17.00 uur

Workshop Verhalen, lampion maken (geannuleerd)

De Workshop Verhalen delen kan i.v.m. de coronamaatregelen helaas NIET doorgaan.  WEL kunnen kinderen de hele middag langskomen om een lampion te maken tussen 12.30 en 17.00 uur.
Aanmelden via hetutrechtsarchief.nl 
Gratis 6+
Toegang ouders €2,50 (museumjaarkaart gratis)

Domtoren, 11.00 en 13.30 uur

Kinderrondleiding Sint Maarten (geannuleerd)

Veel van de activiteiten rond de viering van de dag van onze beschermheilige gaan niet door of verlopen anders dan we de laatste jaren gewend zijn.
Om dat wat te compenseren heeft de Domtoren besloten om op 7 en 8 november de Sint Maartensrondleiding aan het programma toe te voegen.

Zaterdag 7 en zondag 8 november is de kinderrondleiding ‘Sint Maarten en de Dom’ op de Domtoren. Ga mee  met de gids en hoor het verhaal van Sint Maarten op de hoogste kerktoren van Nederland. Tijden: 11.00 en 13.30 uur. Duur: 75 minuten. Reserveren: www.domtoren.nl

Het betreft een doorstroomactiviteit waarbij veel extra coronamaatregelen zijn getroffen:

Er mogen 20 i.p.v. 40 mensen in een rondleiding.
De handen worden bij binnenkomst en vertrek gedesinfecteerd.
We hebben goed gemarkeerde looproutes op de verdiepingen.
Op elke verdieping liggen gele stippen met 1.5m tussenruimte.
Er staan overal bordjes met ‘Houd vijf treden afstand’.
Passage in het trappenhuis is niet toegestaan.
Wij ontsmetten deuren, handgrepen en toiletten meerdere malen per dag.  
Alle volwassenen (ook de gids) dragen een mondkapje.

Domkerk, aansluitend op de ochtenddienst

Kinderfeest in de Domkerk (geannuleerd)

Maak een prachtige lampion en luister naar het verhaal van Sint Maarten.
Meer info op domkerk.nl
4 – 12 jaar

Dit onderdeel kan helaas NIET doorgaan i.v.m. de verscherpte maatregelen rondom corona.
 

Bibliotheek Neude, 13.30 – 16.30 uur

Online Human Library

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Klopt wat je denkt over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? O.a. een vluchteling, een polyamoureus en een transgender zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen. Cabaretier en Human Library-ambassadeur Vincent Bijlo trapt af. De Human Library is deze keer online te volgen.

Het programma vindt deze keer online plaats. De link komt binnenkort beschikbaar via: Thehumanlibrary.nl

bibliotheekutrecht.nl
Gratis

Oude Stadhuis, Korte Minrebroederstaat 2, 09.00 uur

Burgemeester hijst de stadsvlag

Het zingen met de kinderen kan helaas niet doorgaan. Wel hijst interim-burgemeester Den Oudsten de Utrechtse stadsvlag en luidt het klokkenluidersgilde de grote Martinusklok van de Domtoren.

Museum Catharijneconvent, 15.00 – 16.00 uur

Martinus en body language (geannuleerd)

Lezing van Ton Meijers (Faculteit Katholieke Theologie) in het kader van de lopende tentoonstelling in het museum 'Body Language'. Een wonderverhaal uit het leven van Martinus staat centraal en wel een duiveluitdrijving. Hoe communiceren Martinus en de duivel lichamelijk? Wat maakt de auteur die het verhaal opschreef ervan?   

Gratis op vertoon van geldig toegangsbewijs

catharijneconvent.nl
Aanmelden via info@catharijneconvent.nl

Er is een aanmeldknop op de website op https://www.catharijneconvent.nl/activiteiten/martinuslezing/. Iedereen die zich via info@catharijneconvent.nl aanmeldt, wordt ook via deze knop geregistreerd. Mensen die niet hebben gereserveerd, krijgen alleen toegang tot de lezing als er nog voldoende ruimte beschikbaar is. Er kunnen 30 mensen in het auditorium.

Centraal Museum Utrecht, tot 17 januari

De Ommuurde Stad (Museum tijdelijk gesloten)

In deze tentoonstelling over de geschiedenis van een stadsverdediging mag Sint Maarten als schutspatroon natuurlijk niet ontbreken. Ook in het boek dat tegelijk met de tentoonstelling uitkomt, speelt Sint Maarten een rol. De online lezing van Stadshistoricus René de Kam gaat helaas niet door.
Check agenda op centraalmuseum.nl

Bibliotheek Kanaleneiland, 14.00 – 17.00 uur

Mooi Meegenomen Weggeefmarkt (uitgesteld)

Kom naar deze gezellige markt waar kleding, leuke en handige spullen voor thuis worden weggegeven. Daarnaast informatie en advies over regelingen en voorzieningen voor mensen met een kleine beurs. Verder verhalen, workshops tekenen, en muziek! 
armoedecoalitie-utrecht.nl
Gratis

In verband met corona is de markt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Film uitgezonden op UStad en RTV Utrecht, diverse tijden vanaf 19.00 uur

De Ronde van Sint Maarten@home

Ronde van Sint Maarten @home: deel je licht met de stad

De film is hier terug te kijken!

De Sint Maarten Parade trekt niet door de binnenstad maar komt dit jaar bij je thuis. Op RTV Utrecht en UStad wordt een film uitgezonden waarin makers en partners in de wijken laten zien wat voor moois ze hebben gemaakt aan lichtsculpturen, muziek, dans, circus, etc. Elke performance heeft een mini-opbouw. Het Leidsche Rijn College laat bijvoorbeeld 120 sculpturen zien die door leerlingen worden getoond in 1 minuut. FC Utrecht supporters rollen een giga spandoek uit op het veld met de tekst 'Utrecht dat zijn wij'. We kunnen niet samenkomen maar het gevoel van saamhorigheid blijft! De film “de Ronde van Sint Maarten@home” duurt 50 minuten en is te zien woensdag 11 november op UStad om 19.00, 21.00 en 23.00 uur en op RTV Utrecht om 19.00 en 22.00 uur.

Laat zien dat je je verbonden voelt met je buren, je straat, je stad door een lichtje te branden. Je kunt daarvoor een gratis zelfbouwpakket ophalen bij een van de afhaallocaties, om zelf thuis zo’n unieke lampion te maken. Maar je mag natuurlijk ook iets anders lichtgevends neerzetten voor je raam, op het balkon of in je tuin. Door een foto van je lichtje te delen op Facebook en Instagram kun je laten zien dat je meedoet. Schrijf hierbij een kort inspirerend verhaaltje of een wens en geef daarmee je stadsgenoten een steuntje in de rug. Je kunt ook -net als Sint Maarten- een stukje van je welvaart delen door een donatie te doen op Geef om je Stad. Daarmee help je de viering ook in volgende jaren mogelijk te maken én kun je mensen in acute nood helpen via de Stichting Noodhulp.

Alle informatie is te vinden op www.rondevansintmaarten.nl
#deel je licht #deel je verhaal
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Ronde van Sint Maarten is een initiatief van Sharing Arts Society, de Armoedecoalitie Utrecht en RAUM. Voor de speciale @home-editie wordt samengewerkt met de Bibliotheek Utrecht, Utrecht Marketing en RTV Utrecht.

 

Domkerk, 19.00 uur

Sint Maartensvesper

Na de vesper luidt het Utrechts Klokkenluidersgilde de Martinusklok van de Domtoren.
domkerk.nl

Per wijk verschillend, alternatieven worden gezocht

Sint Maarten in de wijken

Op 11 november gaan de kinderen zingend met hun lampion langs de deuren. Wijken waar Sint Maarten uitbundig wordt gevierd zijn de Staatsliedenbuurt, Oudwijk, Lunetten, Vogelenbuurt, Oog in Al, Tuindorp, Julianapark, Wittevrouwen en Lombok.

Door de strengere coronamaatregelen gaan in de meeste wijken de activiteiten NIET door. Dit is per wijk verschillend, dus volg de berichten in de buurtapp of wijkkrant. Lees meer

LIVE STREAM, 15.30 en 20.30 uur

Bonne Route!

Live stream van de voorstelling Bonne Route!

Tjerk Ridder is theatermaker, singer-songwriter en schrijver. Maar tegelijk: reiziger, verteller en inspirator. De afgelopen jaren maakte hij drie symbolische reizen door Europa op een specifieke manier én met een specifiek thema. Op 11 november, op de dag van Sint Maarten, speelt hij twee keer een interactieve live-stream van de voorstelling  'Bonne Route!’. Tijdens de voorstelling vertelt en zingt Tjerk mét filmmateriaal over de belevenissen en ontmoetingen van de voetreis over het Martinuspad. De samenstelling van iedere live-stream wordt mede bepaald door de interactie met het online publiek.

Samen met zijn ezel Lodewijk liep Tjerk Ridder rond het thema delen en solidariteit de 1200 km lange route van Tours naar Parijs, via Utrecht naar de Martinitoren in Groningen. Drie maanden lang iedere dag op zoek naar een overnachtingsplaats, douche, eten en drinken voor man en ezel ontmoette Tjerk spontaan vele mensen én zichzelf. Hij ervaart wat het is om lopend, open en kwetsbaar, onderweg te gaan en afhankelijk te zijn van anderen. Hij wordt geconfronteerd met tijd, afstand en grenzen, maar ook met zijn verlangens en de drang naar controle en bezit. Onder muzikale begeleiding van pianist Jochem Braat afgewisseld door filmmateriaal en liedjes laat Tjerk zien wat het met je doet als alledaagse zekerheden niet meer vanzelfsprekend zijn en stelt vragen aan zichzelf én het publiek. Over het delen van tijd, verhalen, liefde, verdriet en bezit. Wat betekent solidariteit en delen vandaag de dag, in een tijd waarin we afstand van elkaar dienen te houden?

Webticket link: https://rietveldtheater.stager.nl/web/tickets/111029188

Woensdag 11 november 15.30 en 20.30 uur via www.tjerkridder.com