Archief 2019


Van 14 okt tm 9 nov in diverse bibliotheken, diverse tijden

Zing mee met het Sint Maartenlied

Maandag 14 okt t/m zaterdag 9 november

Schrijver Ruben van Gogh en componist Monique Krüs maakten speciaal voor de bieb een lied over delen. Kom je meezingen? Kom dan naar 1 van de 4 repetities! Op 9 november ga je na de generale repetitie en een kop soep samen het podium op bij de Sint Maarten Parade.

Vast oefenen? Bekijk de clip hier

repetities:
ma 14 okt, Centrale Bibliotheek 19.30 uur
do 17 okt, Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum, 19.30 uur
di 29 okt, Bibliotheek Hoograven, 19.30 uur
zo 3 nov, Bibliotheek Overvecht, 15.00 uur

generale repetitie en optreden:
za 9 nov, Centrale Bibliotheek, 16.00-17.00 uur repetitie, 18.00 uur start optreden op de Neude.

bibliotheekutrecht.nl/sintmaarten

Gratis, 6+

start Domplein nr 9, 13.30 – 15.00 uur

Sporen van Sint Maarten

De gidsen van Het Gilde Utrecht laten Sint Maarten herleven tijdens deze stadswandeling. Je zult Sint Maarten op onverwachte plekken in de stad ontdekken, waar je zonder gids aan voorbij zou lopen.

Aanmelden via gildeutrecht.nl

€ 8/€ 4

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, auditorium, Onder schooltijd

Sint Maarten kinderdebatten

Sint Maarten staat bekend als het feest waar kinderen langs de deuren gaan om al zingend snoep op te halen. Minder bekend is dat de figuur Sint Maarten symbool staat voor naastenliefde en solidariteit. Dit is dan ook het centrale thema van de debatwedstrijd in Museum Catharijneconvent. Klassen van verschillende scholen in het primair onderwijs gaan in debat over stellingen die te maken hebben met naastenliefde, pesten en discriminatie. Uit de voorrondes wordt door een deskundige jury twee winnaars gekozen, die om de eerste plaats strijden tijdens de finale op vrijdag 8 november. Benieuwd welke klas gewonnen heeft? Op www.catharijneconvent.nl maken we de winnaar bekend. catharijneconvent.nl

Domkerk, 16.00 – 18.00 uur

Uitreiking Mantel van St Maarten

De Mantel van Sint Maarten geeft ieder jaar aandacht aan een kwetsbare groep in onze samenleving. Dit jaar hebben we oog voor de groeiende aantallen dak- en thuislozen. De opening van het programma wordt verzorgd door Nazmiye Oral - bekend van o.a. de voorstelling en documentaire Niet Meer Zonder Jou.  Zij opent het programma met een bevlogen betoog waarin zij de wisselwerking tussen systemen en gedrag blootlegt. Tijdens de bijeenkomst zullen de aanwezigen door middel van een interactief programma met elkaar in gesprek gaan over thema’s als gelijkwaardigheid en medemenselijkheid. Tevens reiken we deze dag een prijs uit aan een persoon of instantie die zich met hart en ziel inzet voor dak- en thuisloosheid waarbij waardigheid en medemenselijkheid centraal staan in de activiteiten.

De Mantel van Sint Maarten is een initiatief van de Protestantse Diaconie Utrecht en protestantse en katholieke kerken in Utrecht.

mantelvansintmaarten.nl

Gratis

Berlijnplein, Leidsche Rijn, 18.00 uur

Het Vuur van Sint Maarten

Lichtkunst, muziek, dans, zang, eten en spektakel rond een reusachtig vuur. Miniparade vanaf het Brusselplein om 17.30 uur.  I.s.m Sharing Arts Society en RAUM.  Gratis toegang voor iedereen!

vuurvansintmaarten.nl

Pieterskerk, 20.15 uur

Loflied der Verzoening

Nieuwe spirituele muziek als verzoenende handreiking tussen de wereldreligies. Met inleiding vooraf en dialoog na afloop.

Kaarten via pieterskerkconcerten.nl € 18 / € 13

Capella Brabant zingt Reconciliation Magnificat van Kris Oelbrandt, onder leiding van Marc Versteeg en met medewerking van onder meer het Dudok Quartet en drie topsolisten: Katrien Baerts, Elsbeth Gerritsen en Mattijs van de Woerd. Het werk is een monumentale toonzetting van drie gelijkwaardige ‘cantica' uit drie wereldgodsdiensten: de lofzang van Hanna (Joods), de lofzang van Maria (Christelijk) en Soera 87 (Islam). In zijn compositie bouwt Oelbrandt deze indringende liedteksten om tot een meditatieve klankkathedraal waarin woorden en muziek een inspirerende dialoog aangaan.
Nieuwe spirituele muziek die werelden overbrugt en samenbrengt.

Met zijn wereldpremière Reconciliation Magnificat (Loflied der Verzoening) reikt componist Kris Oelbrandt een actueel, levensomarmend antwoord aan voor een schijnbaar verdeelde wereld. Oelbrandts compositie verenigt drie wereldgodsdiensten, als een verzoenende lofzang op een nieuwe wereld. Een modern Magnificat dat op unieke wijze de aloude band tussen wereldgodsdiensten Islam, Christendom en Jodendom uitlicht en bekrachtigt. Een wereld in verwachting van een hoopvolle toekomst.

Het programma wordt voorafgegaan door een voordracht van musicoloog en theoloog Martin Hoondert. Na afloop van het concert kan het publiek deelnemen aan een ongetwijfeld inspirerende dialoog waarbij vertegenwoordigers van verschillende religies en levensbeschouwingen aanwezig zijn. Meer informatie hierover vindt u hier: interculturele ontmoeting in utrecht

Het project wordt mede gerealiseerd door: Stichting Sint Maarten Utrecht, Serie Pieterskerkconcerten, Utrechts Platform voor Levensbeschouwing en Religie, Wilma de Buck (Utrecht in Dialoog), Abdelrahman Chrifi (UPLR) en Arie Nico Verheul (Remonstrants predikant en Voorzitter UPLR). Meer informatie over het project is te vinden op capellabrabant.nl

Pieterskerk, 12.00 – 23.00 uur

Geestdriftfestival

Het thema van de Parade dit jaar is ‘het doorbreken van muren tussen culturen’. Dat doet het eigenzinnige Geestdriftfestival áltijd, met internationale sprekers op het snijvlak van zingeving, spiritualiteit, kunst en maatschappelijke thema’s. M.m.v. Mpho Tutu, Pádraig Ó Tuama, Srećko Horvat e.v.a. Muzikale bijdragen zijn er van de Zweedse muzikant David Ahlen en de groep Listener.

Een van de sprekers tijdens het Geestdrift Festival is Mpho Tutu. Mpho Tutu van Furth is Anglicaans priester, spreker, schrijver, theoloog, kunstenares, moeder en jongste dochter van de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu. Samen met haar vader schreef Mpho 'Het boek van vergeving’. Naar aanleiding van dit boek zal zij spreken over toenadering, verbinding en het slechten van de muren die ons als mensen zo vaak van elkaar gescheiden houden.
Deelnemers van het Geestdrift Festival nemen vanuit de Pieterskerk deel aan de Sint Maarten Parade.

Kaarten via geestdriftfestival.nl

Dagkaart € 32,50, middag- of avond € 20,00, korting in de voorverkoop

Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, 14.00 - 16.00 uur

Maak van jezelf een lampion!

Kaboom Animation Festival organiseert een workshop waar kinderen, ouders, opa’s en oma’s samen aan de slag kunnen met de magie van animatiefilm. Samen worden er unieke lantaarns gemaakt voor de Sint Maarten Parade die ‘s avonds plaatsvindt. Spelend met licht en schaduw, stilstand en beweging, film en animatie, biedt Kaboom een inspirerende workshop voor het hele gezin! 
Tussen 14.00 en 16.00, gratis toegankelijk.

Neem ook even een kijkje bij de geheel vernieuwde interactieve tentoonstelling waar Sint Maarten een mooie plek krijgt in de geschiedenis van de stad.

hetutrechtsarchief.nl

Domkerk, 15.30 uur

Zaterdagmiddagmuziek Domkerk

LET OP PROGRAMMA WIJZIGING

In verband met sluiting van het UCK is het programma gewijzigd. Het thema SInt Maarten is komen te vervallen. Het kinderconcert m.m.v. Dom-organist Jan Hage gaat wel door.

domkerk.nl

Gratis, collecte na afloop

Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, 16.00 - 17.00 uur

Zing mee met het Sint Maarten lied

Schrijver Ruben van Gogh en componist Monique Krüs maakten speciaal voor Sint-Maarten werd het lied 'We komen eraan'.

Hou jij van zingen? Kom dan meedoen op de Neude! Een gelegenheidskoor van mensen uit heel Utrecht en omgeving, van jong tot oud, zal dit lied tijdens de parade zingen. Met de video kun je thuis vast uit volle borst oefenen. Op zaterdag 9 november is de generale repetitie om 16.00 uur in de Centrale Bibliotheek aan de Oudegracht in Utrecht. Daarna is er soep, en start het optreden om 18.00 uur op de Neude.

Bekijk de video hier

bibliotheekutrecht.nl/sintmaarten

Domplein, daarna route door de binnenstad, 17.30 uur

Sint Maarten Parade

Op zaterdag 9 november trekt de Sint Maarten Parade weer door de binnenstad van Utrecht. Dit sprookjesachtige straatfeest is sinds 2011 uitgegroeid tot een artistieke traditie vol licht, muziek en performance. Voor het eerst doen ook dansgroepen mee, zoals De Dansers, Mizou en studenten van de ROC dansopleiding. Ook de route is anders dan vorige jaren: om het publiek meer kans te bieden op een goede zichtplek gaat de Parade langs grotere pleinen als de Neude en het Stadhuisplein. Daar – en langs de route- zijn podia of tenten opgesteld voor speciale optredens. Kaboom Animation Festival en The Cardboarder creëren tijdens de Sint Maarten Parade de meest fantastische lichtschilderijen en animaties. Loop je mee of kom je kijken op 9 november? Draag dan iets van licht met je mee. Een lampion, een snoer van kerstlichtjes op je hoed, reflecterende schoenzolen, alles mag, zolang het maar licht geeft of licht reflecteert. Op die manier draagt iedereen bij aan het spektakel!

sintmaartenparade.nl

Gratis

Mobiel tijdens de Parade en Stadhuisbrug, 18.00 - 19.30 uur

Light Painting

Kaboom Animation Festival en The Cardboarders creëren fantastische lichtschilderijen en animaties. Met spectaculaire effecten word jij onderdeel van deze lichtkunstwerken! Deze hebben geen vaste plek maar zijn mobiel in de vorm van een bakfiets. Het resultaat van de light painting zal te zien zijn op het scherm op de bakfiets zelf én op de locatie Stadhuisbrug.

kaboomanimationfestival.nl

cardboarders.com

Domplein 9, 20.00 uur

Wandeling Utrecht Night Lights

Na het vallen van de avond zie je de stad in een ander licht. Laat je betoveren door deze bijzondere rondleiding langs de hotspots van Utrecht en de lichtkunstwerken van Trajectum Lumen. Je komt op plekken waar het geluid van de stad even wegvalt en je bekijkt de hotspots op een andere manier. Samen met de lichtkunstwerken brengen ze het heden en verleden van Utrecht op een bijzondere wijze tot leven. Geniet van de unieke combinatie van geschiedenis en lichtkunst tijdens de avondwandeling Utrecht Night Lights.
Rondom bijzondere dagen wordt de avondwandeling aangepast. Vanavond staat natuurlijk Sint Maarten centraal.

Boeken en info op bezoekutrecht.nl

St. Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36, 20.30 uur (na afloop van de Parade)

Jubileum Kathedrale Koor Utrecht

Het Kathedrale Koor Utrecht en kinderen van groep 7 & 8 van de Kathedrale Koorschool geven op zaterdagavond 9 november een feestelijk concert ter afsluiting van de St Maartensparade en ter afsluiting van het Jubileumjaar 150 jaar Kathedrale Koormuziek in Utrecht. Het concert duurt ongeveer 3 kwartier. Het Koor zingt samen met het Domstad Jeugd Orkest onder leiding van Gerard Beemster de Martinus Cantate van Wouter van Belle. De orkestpartij is speciaal voor dit jeugdorkest gecomponeerd. Bert van de Wetering verleent zijn medewerking als solist.Het eveneens jubilerende Domstad Jeugd Orkest voert nog twee andere korte werken uit: De Danse macabre van Saint-Saëns en de Marsch der Priester uit die Zauberflöte van Mozart.Het Kathedrale Koor zingt de anthem Lead, kindly light van J. Stainer.

kathedralekoorutrecht.nl

Toegang gratis, collecte na afloop

Rafaelkerk, Lichtenbergdreef 4, Overvecht, 10.00 - 15.30 uur

Martinusviering 2019

Feestelijke parochiedag. De dag ziet er als volgt uit:

10:00 uur Eucharistieviering 
11:30 uur Koffie/Thee en gebak
12:15 uur Uitreiking Sint Martinuspluim 
13:00 uur Lunch
14:00 uur Workshops
15:00 uur Quiz
15:30 uur Afsluiting met een borrel

katholiekutrecht.nl

Gratis

Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, 1e etage, 13,30 - 16.30 uur

Human Library; Leen een mens!

Hoe beleeft een rolstoelrijder, een veteraan of een polyamorist het leven? Ontdek bij de Human Library welke mensen er schuilgaan achter een stereotype, en met welke vooroordelen zij te maken hebben. Leen een mens en ga in gesprek met verschillende levende boeken. Dé manier om te ontdekken dat mensen meer zijn dan je op basis van hun uiterlijk, afkomst, seksuele geaardheid of levensstijl misschien zou verwachten.

bibliotheekutrecht.nl/sintmaarten

Gratis

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, 14.00 - 15.00 uur

Het mantelwonder van Martinus

Lezing van Ton Meijers (Faculteit Katholieke Theologie) over vier ‘oer’versies van dit wonderverhaal. Wat zijn de overeenkomsten; wat zijn de verschillen?Van het mantelwonder van Martinus bestaan meerdere zeer oude versies. Enkele ervan komen aan de orde en worden met elkaar vergeleken.Het gaat om de versies van Sulpicius Severus (4e eeuw); van Paulinus van Périgueux (5e eeuw), van Venantius Fortunatus (6e eeuw) en van Jacobus de Voragine (Legenda aurea) (13e eeuw).

Aanmelden via info@catharijneconvent.nl

Gratis met museumkaart

Podium Hoge Woerd (Leidsche Rijn), 15.00 - 16.30 uur

Bonne Route! Theaterproductie van Tjerk Ridder

Samen met zijn ezel Lodewijk liep theatermaker Tjerk Ridder de nieuwe Europese culturele route het Martinuspad van Parijs via Utrecht naar Groningen. Drie maanden lang ging hij iedere dag op zoek naar een overnachtingsplaats, douche, eten en drinken voor een man en ezel. Tijdens deze intensieve 1200 km lange voettocht ervaart hij wat het is om lopend, open en kwetsbaar, onderweg te gaan en afhankelijk te zijn van anderen. Want wat betekent delen en solidariteit vandaag de dag?

Geïnspireerd door zijn reis vertelt en zingt Tjerk Ridder over de belevenissen en ontmoetingen in een interactieve voorstelling, ondersteund door pianist Jochem Braat en filmmateriaal van onderweg.

Info over de projecten van Tjerk Ridder is te vinden op tjerkridder.com. Info en kaartverkoop voor deze voorstelling via podiumhogewoerd.nl

€ 16/€ 13

 

Video: Tjerk de Ridder trailer Bonne Route

Domkerk, 15.00 - 18.00 uur

Sint Maarten Kinderfeest

We vertellen het verhaal van het delen, maken lampionnen en gaan langs de deuren in de sprookjesachtig verlichte straten rond de Domkerk.

Aanmelding voor 7 nov via jongindedom@domkerk.nl

€ 3,50, voor kinderen van 4-12 jaar

Catharinakathedraal, naast Museum Catharijneconvent, 15.00 - 18.00 uur

Tentoonstelling lichtsculpturen uit de Parade

Na de feestelijke paradeavond kan de hele stad genieten van de allermooiste lichtsculpturen uit de parade in een tentoonstelling van Museum Catharijneconvent. Deze verhalen van licht zijn van maandag 11 tot en met zaterdag 16 november gratis te bewonderen in de Catharinakathedraal, naast het museum. 

In de parade dragen Utrechters grote lichtsculpturen mee die gemaakt zijn door bewoners van de stad. Achter iedere sculptuur schuilt een eigen verhaal, dat op de tentoonstelling wordt verteld. Deze verhalen van licht gaan over naastenliefde en barmhartigheid en brengen bijzondere samenwerkingsverbanden in beeld. Dankzij een samenwerking met de Salvatorparochie en de vrijwilligers van Kerken Kijken Utrecht kan iedereen na de parade nog een week lang genieten van deze kunstwerken. 

De tentoonstelling Sint Maarten: feest van het delen is gratis te bezoeken van maandag 11 november tot en met vrijdag 15 november van 15.00-18.00 uur en op zaterdag 16 november van 12.00-16.00 uur in de Catharinakathedraal. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de Van Baaren Stichting. Meer informatie vindt u op www.catharijneconvent.nl

Domkerk, 19.00 uur

Oecumenische Sint Maartenvesper

Feestelijke Sint Maartensviering. Na afloop is er koffie met een traditioneel St. Maartenslikeurtje. Tot slot luidt het Klokkenluidersgilde de grote klokken van de Domtoren ter afsluiting van de Sint Maartensweek.

Gratis toegang.