Archief 2017


Berlijnplein, Leidsche Rijn, 18.00 uur

Het Vuur van Sint Maarten

Feestavond rond een Sint Maartensvuur met eten, muziek, lichtsculpturen en optredens voor en door deelnemers aan de Sint Maarten Parade (die een dag later door Centrum Utrecht trekt). Toegang gratis.  I.s.m Sharing Arts Society en RAUM. kijk voor het programma op http://www.sintmaartenparade.nl

Diverse locaties, Diverse tijden

Start Week van de Dialoog

Vrijdag 3 t/m zondag 12 november

Het thema van de week van de dialoog is dit jaar Samen verder.
 
De feestelijke aftrap met Tjerk Ridder is op vrijdag 3 november om 10 uur in het Fort van de Democratie. Bijzonder zijn de kinderdialoogtafels, zie
 
Bekijk het overzicht van de dialoogtafels en schrijf je in!
 
Op 11 november, het feest van Sint Maarten, praten, tekenen en luisteren kinderen van 8 tot 12 met elkaar over Samen delen.  Van 14-16 uur in de jeugdafdeling van de Centrale Bibiotheek. Lees hier verder
Domplein, daarna route door de binnenstad, 17.30 - 20.30 uur

Sint Maarten Parade

Verzamelen op het Domplein om 17.30 uur, start Parade om 18.00 uur

De feestelijke optocht met het verlichte paard zit boordevol muziek, performance en prachtige lichtsculpturen. Na afloop rond 19.15 uur is er een feestelijke ontvangst voor alle deelnemers bij Museum Catharijneconvent. De route is te vinden op sintmaartenparade.nl.

Je kunt genieten van orkesten, koren, lichtsculpturen en theatrale acts, in de stoet en ook langs het parcours kom je van alles tegen. Als je mee wilt lopen, draag dan iets van licht met je mee. Een lampion, een snoer van kerstlichtjes op je hoed, reflecterende schoenzolen, alles mag, zolang het maar licht geeft of licht reflecteert en er mooi uitziet. Op die manier draagt iedereen bij aan het spektakel! Voor het eerst doen ook de bewoners en winkeliers langs de route mee: ze hebben een bijzonder lichtobject voor hun raam staan. Als thema dit jaar is gekozen voor de 17 Global Goals. De 17 doelen, afgeleid van de Millenniumdoelen, vormen de inspiratie voor de lichtsculpturen die meegedragen worden.

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, 19.15 - 20.30 uur

Feest in Museum Catharijneconvent na de Sint Maarten Parade


Kom na afloop van de Sint Maarten Parade opwarmen in Museum Catharijneconvent met een warm drankje, vrolijke muziek en gezellige lichtjes
www.catharijneconvent.nl

Ganzenmarkt 10, 4 t/m 11 november

De Kinderboekwinkel deelt uit!

De Utrechtse Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10
10.00 – 18.00 uur
Lichtbeschadigde en al-een-keer-gelezen boeken liggen klaar om meegenomen te worden. Donaties besteden we aan boekbezit voor gezinnen met weinig budget. kinderboekwinkel.net
 

Hamburgerstraat 28, za 4 en zo 5 november, 12.30 – 17.00 uur

Sint Maartensfeest in het Utrechts Archief

Zaterdagmiddag kun je een mooie lampion maken in het atelier. Rust even uit bij de verhalenverteller Peter Faber en loop daarna met je zelfgemaakte lampion door naar het Domplein, om aan te sluiten bij de Parade (verzamelen om 17.30 uur).

Op zondag 5 november vertelt Peter Faber je waarom je eigenlijk met een lampion loopt op 11 november. Je kunt je eigen lampion knutselen in het gezellige atelier. Theatermaker Tjerk Ridder deelt zijn belevenissen. Hij vertelt, zingt en laat filmbeelden zien van de pelgrimstocht die hij samen met zijn ezeltje Lodewijk maakte over het Martinuspad vanaf de Eiffeltoren naar de voet van de Domtoren (vanaf 10 jaar) hetutrechtsarchief.nl

Tijden van de programmaonderdelen:

Zaterdag 4 november
Lampionnen 12:30-17:00 uur
Peter Faber 14:00, 15:00, 16:00 uur (duur ca. 20 minuten)

Zondag 5 november
Lampionnen 12:30-17:00 uur
Peter Faber 13:00 en 15.00 uur
Tjerk Ridder 14.00 en 16.00 uur

Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, 11.00 - 16.00 uur

Wetenschap om van te smullen

​Zeg Sint Maarten en je denkt aan snoep. Lekker om op te eten, maar je kunt er nog veel meer mee doen! Op 5 november staan in het Universiteitsmuseum Utrecht de lekkerste experimenten voor je klaar. Hoe zuur is een zure mat? Met welke kleuren maken ze M&M’s? Kun je ook proeven met je neus? Of maak een lekkere wetenschappelijke cocktail. 

Met deze proefjes om van te smullen ontdekken bezoekers meer over het lekkers dat ze straks met Sint Maarten buitmaken.

universiteitsmuseum.nl

 

 

 

Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, 12.00 – 15.00 uur

Feestje bouwen…. verjaardagsmuseum!

 

Maak samen met de bekende Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden een verjaardagsmuseum. Versier de caravan met slingers en ballonnen en doneer in het spaarvarken voor de Stichting Jarige Job, want ieder kind verdient een leuke verjaardag! Toegang gratis. utrecht.okkn.nl

Je vindt de Gertrudiskathedraal aan het Willemsplantsoen, om de hoek van de Mariaplaats, tegenover de 'Inktpot'.

Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden is bekend geworden vanwege zijn Tour d’Artistique, het grootste rijdend museum ter wereld. Hij geeft caravans een tweede leven nadat ze zijn afgedankt, door ze te beschilderen en er mini-musea van te maken. In die musea stelt hij zijn curieuze verzamelingen ten toon. Zoals knuffels, boeken, barbies en ansichtkaarten.

 

Hamburgerstraat 28, 12.30 - 17.00 uur

Sint Maartensfeest in het Utrechts Archief

Vanaf 12.30 uur kun je lampionnen maken in ons atelier.

13.00 uur en 15.00 uur - Peter Faber vertelt over Sint Maarten (alle leeftijden).

14.00 uur en 16.00 uur -Theatermaker Tjerk Ridder deelt zijn belevenissen. Hij vertelt, zingt en laat filmbeelden zien van de pelgrimstocht die hij samen met zijn ezeltje Lodewijk maakte over het Martinuspad, vanaf de Eiffeltoren naar de voet van de Domtoren (vanaf 10 jaar). hetutrechtsarchief.nl

TivoliVredenburg Utrecht, 13.00 - 17.00 uur

Waarheen leidt de weg?

 
Een bijzondere middag rondom het delen van levenservaringen. Met concert, RABO Open Stage, vrijwilligersmarkt en randprogramma.
 
 
 
 
15.00 – 16.00 uur Concert Waarheen leidt de weg?
Waarheen leidt de weg? vertelt de levensverhalen van zes bewoners van Utrechtse buurten. Ieder met een andere achtergrond en een ander levenspad. Hun verhalen zijn op muziek gezet door vier hedendaagse componisten.  
 
Het ‘Utrechts Requiem’ wordt uitgevoerd door Het Nederlands Kamerkoor, Insomnio en het Kinderkoor van Zangschool Utrecht.
Dirigent: Ulrich Pohl
Componisten: Willem Wander, Joost Kleppe, Gabor Tarjan en Anke Brouwer 
 
Speciaal voor Sint Maarten: koop een extra kaart en geef er eentje weg!
 
Zes levensverhalen op muziek gezet
Hoesseins verloor zijn zoon in het kalifaat; voor Hoessein een teken dat Allah hem op de proef stelt. Corrie gelooft dat haar ziel kan groeien door goed te doen en verschillende fasen moet doorlopen om God te mogen ontmoeten. Een vrouw geeft na een lange gevangenisstraf haar leven opnieuw vorm. Wanneer is zij genoeg gestraft? Deze en drie andere opmerkelijke Utrechtse levensverhalen zijn op muziek gezet door vier hedendaagse gerenommeerde componisten. Het resultaat is een requiem: de traditionele dienst in een moderne jas. De verhalen en de muziek vormen samen een unieke muzikale vertelling over leven en dood, hoop en angst, schuld en bevrijding.
 
Waarheen leidt de weg? is een initiatief van Ellen Blom. Het requiem wordt uitgevoerd door Insomnio en het Nederlands Kamerkoor, in samenwerking met Stut Theater, Zangschool Utrecht en de zes hoofdpersonen. Met deze bijzondere productie, die tevens als voorspel dient voor Blom’s aanstaande documentaire, hopen alle partners verschillende overtuigingen bij elkaar te brengen. Eerst begrijpen, dan begrepen worden.
 
Waarheen leidt de weg?
Zondag 5 november - 15.00 uur
Grote Zaal, TivoliVredenburg
Tickets va. €14 via www.tivolivredenburg.nl
 
Lees het artikel in Nieuws030.nl
 
Randprogramma / Open Stage
Vanaf 13.00 uur vindt op het Rabo Open Stage een randprogramma plaats met diverse reflecties op de thema’s uit de voorstelling. Dit programma bestaat uit:
-    optredens van drie koren: het koor van Stut Theater, het kinderkoor van Zangschool Utrecht en het speciale requiem projectkoor.
-    een introductie van Jarrel Beets namens de Tussenvoorziening, die een markt organiseert in de hal van TivoliVredenburg.
-    een korte lezing van sociaal wetenschapper Tobias Stark (UU) over vooroordelen naar andere etnische groepen. Hoe bouwen we deze ideeën op in ons brein?
-    een korte lezing van Islam-expert Christian Lange (UU) over de mystiek in de islam. Hoe denken moslims nu werkelijk over het hiernamaals? Christian wordt begeleid door Gökhan Yilmaz op de oed, een snaarinstrument uit het Midden Oosten.
- ​   een korte lezing van Idske Bakker (Insomnio) over de geschiedenis en de betekenis van het requiem.
 
Deelkaartje: koop een kaart, geef een kaart!
Gunt u dit Requiem ook aan een ander? In het kader van het Utrechtse feest Sint Maarten heeft u de gelegenheid een ander - die 'Waarheen leidt de weg' niet zou kunnen bezoeken - een kaart cadeau te doen. De cadeaukaarten worden door De Tussenvoorziening uitgedeeld onder Utrechters. 
Foyer TivoliVredenburg Utrecht, 12.30 - 16.30 uur

Vrijwilligersmarkt Tussenvoorziening

Wilde jij altijd al eens een beetje van je tijd en talenten delen om een ander te helpen? Kom dan naar de Sint Maarten vrijwilligers vrijmarkt, voor het eerst in TivoliVredenburg! Toegang gratis. tussenvoorziening.nl

 

Gilde Utrecht, 13.30 - 15.00 uur, wandeling ook op vrijdag 10 november!

Sporen van Sint Maarten in het Museumkwartier

De gidsen van Gilde Utrecht laten Sint Maarten herleven tijdens deze stadswandeling. Je zult Sint Maarten op de meest leuke en onverwachte plekken in de stad ontdekken, plekken waar je zonder gids aan voorbij zou lopen. ​Deze wandeling wordt ook aangeboden op vrijdag 10 november.

Aanmelden bij het Gilde Utrecht, Lange Smeestraat 7,  tel. 030-234 32 52 of per e-mail met vermelding van telefoonnummer aan post@gildeutrecht.nl . Plaats van vertrek is Domplein 9.
Kosten € 6 per persoon (kinderen en U-pas € 3). Informatie over deze en andere mogelijke rondleidingen is te vinden op www.gildeutrecht.nl.
  
Wandeling  “Sporen van Sint-Maarten in het museumkwartier van Utrecht”
 
De missionaris en bisschop Willibrord noemde de door hem in Utrecht gestichte kerk naar Sint-Maarten, een belangrijke heilige voor de Franken.
De Domkerk en Utrecht hebben beide Sint-Maarten als schutspatroon of beschermheilige. Tijdens de wandeling door het museumkwartier van de oude stad Utrecht zul je op verschillende en vaak onverwachte plaatsen zijn beeltenissen aantreffen. De gidsen van het Gilde Utrecht vertellen over het leven van Sint-Maarten, over de gebouwen waar zijn beeltenis wordt aangetroffen en vele andere historische bijzonderheden langs de route.
 

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, ma 6 t/m vr 10 november, onder schooltijd

Voorrondes Sint Maartendebatten

Voorrondes van de Sint Maartendebatten voor basisscholen groep 7 en 8, met de finale in het stadhuis op 10 november. http://www.catharijneconvent.nl

Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2, 09.00 uur

Zingen bij de stadsvlag

Door onvoorziene omstandigheden kan deze activiteit helaas niet doorgaan.

Volgend jaar hopen we weer present te zijn met zingende kinderen bij het Stadhuis.

 

Gilde Utrecht, Lange Smeestraat 7, 13.30 - 15.00 uur

Sporen van Sint Maarten in het Museumkwartier

De gidsen van Gilde Utrecht laten Sint Maarten herleven tijdens deze stadswandeling. Je zult Sint Maarten op de meest leuke en onverwachte plekken in de stad ontdekken, plekken waar je zonder gids aan voorbij zou lopen. ​
 
Aanmelden bij het Gilde Utrecht, Lange Smeestraat 7,  tel. 030-234 32 52 of per e-mail met vermelding van je telefoonnummer aan post@gildeutrecht.nl . Plaats van vertrek is Domplein 9.
Kosten € 6 per persoon (kinderen en U-pas € 3). Informatie over deze en andere mogelijke rondleidingen op http://www.gildeutrecht.nl
 
Domkerk, 16.00 - 18.00 uur

De Mantel van Sint Maarten

Utrecht kent veel mensen met een warm kloppend hart voor de medemens. Bijvoorbeeld mantelzorgers. En vele vrijwilligers en professionals. Om elkaar te steunen en van elkaar te leren, ontmoeten we elkaar bij het evenement De Mantel van Sint Maarten. De diverse en verrassende deelnemers laten in woord en beeld zien waar ze voor staan en wat ze doen. Met een inleiding door dr. Gerard Drosterij (filosoof en ethicus) over 'houvast' in de participatiesamenleving.
Wethouder Kees Diepeveen reikt drie prijzen uit. Belangstellenden zijn van harte welkom. mantelvansintmaarten.nl

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, 12.00 - 13.00 uur

Martinus: de dode wonderdoener

Na zijn dood in 397 werd Martinus in Tours begraven. Er zijn veel verhalen bekend over wonderen die bij zijn graf gebeurden. Hoe moeten we deze interpreteren? Lezing door dr.mr. Ton Meijers van de Tilburg School of Catholic Theology. Toegang gratis met museumkaart. Wel graag aanmelden via info@catharijneconvent.nl​

Domkerk, 15.30 uur

Zaterdagmiddagmuziek Domkerk

Missa de Sancto Martino van Jacob Obrecht (1457-1505)
Missa Brevis in g moll van Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Uitgevoerd door koor, solisten en barokorkest van de Domcantorij onder leiding van Domcantor Remco de Graas. Toegang vrij.


 

Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, 17.00 - 18.00 uur

Libera me! Fauré en Sint Maarten

Op 11 november klinkt het beroemde Requiem van Gabriel Fauré in zijn oorspronkelijke versie voor orgel en viool uitgevoerd door het Utrechtse kinderkoor Capella Canta,  een eendaags projectkoor en bariton Robert Brouwer o.l.v. Thea Bakker. De muziek wordt gekaderd in een voorstelling waarbij de 30-jarige componist 'zelf' komt vertellen waarom de legendes van Sint Maarten zo belangrijk voor hem waren. Hij zal onthullen waarom hij voor zijn Requiem allereerst het bekende Libera Me componeerde en waarom hij dat werk precies op 11 november 1877 voltooide. We leren hoe belangrijk heiligendagen als Sint Maarten waren in vorige eeuwen en hoe kunstenaars omgingen met tegenslag ziekte, vreugde en verdriet.

Toegang € 10,-- (tot 18 jaar gratis) Meer info bij Città della Musica

 

Domkerk, 19.00 uur

Sint Maartensvesper

Feestelijke Sint Maartensviering met na afloop koffie en Sint Maartenslikeur. domkerk.nl​

Diverse locaties, diverse tijden

Klokkenluiders

Langs de route van de Sint Maarten Parade op zaterdag 4 november (waarschijnlijk bij de Maartensbrug) zal een aantal klokkenluiders een beierdemonstratie verzorgen.

Vrijdag 10 november – rond 09.00 uur – zal er geluid worden ter gelegenheid van het hijsen van de vlag bij het stadhuis.

Op 11 november om ongeveer 21.30 uur zal de grote Sint Maartensluiding op de Domtoren de naamdag feestelijk afsluiten.

 

 

 

 

Domtoren, zaterdag 11 en zondag 12 november, 14.15 uur

Op zoek naar Sint Maarten

Rondleiding voor kinderen. Reserveren bij domtoren.nl

 

 

 

 

 

 

Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, jeugdafdeling, 14.00 - 16.00 uur

Kinderdialoog

Op 11 november, het feest van Sint Maarten, praten, tekenen en luisteren kinderen van 8 tot 12 met elkaar over Samen delen.  Van 14-16 uur in de jeugdafdeling van de Centrale Bibiotheek. Lees hier verder: 
http://www.utrechtindialoog.nl/samen-delen-sint-maarten/

Sint Martinusparochie, Aloysiuskerk – A.v. Ostadelaan 2, 10.30 - 13.00 uur

Martinusviering 2017

De St Martinusparochie viert het Sint Martinusfeest met een feestelijke eucharistieviering. Het Sint Maartenkinderzangspel door het kinderkoor uit de parochie vormt het besluit van die viering. Tijdens de koffie met broodjes de uitreiking van de eerste ‘Pluim van Sint Maarten’, teken van erkenning voor opnieuw gestalte geven aan Sint Maarten en ter herinnering aan Chris van Deventer.

Toegang vrij. stmartinusutrecht.nl

 

Deel je mantel!
Martinus liet de arme niet in de kou staan. Via kledingbanken worden mensen die nu krap zitten gesteund. Je kunt je mantel delen en afgeven zondagmorgen 12 november rond de Martinusviering Aloysiuskerk 10.30 uur.
 

Domkerk, 15.00 - 18.00 uur

Kinderfeest in de Domkerk

Sint Maarten Kinderfeest voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.
Het Sint Maartensverhaal wordt verteld, er worden lampionnen gemaakt. Met die lampionnen gaan we langs de deuren in de sprookjesachtig verlichte straten rond de Domkerk
Kosten 3,50 euro, aanmelding via jongindedom@domkerk.nl
 

Domtoren, 14.15 uur

Op zoek naar Sint Maarten

Rondleiding voor kinderen. Aanmelden www.domtoren.nl

Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, 13.00 - 16.30 uur

Human Library; leen een levend boek!

Deze zondag leen je in de bibliotheek een ‘levend boek’. In een goed gesprek hoor je het verhaal van bijvoorbeeld een transgender, een laaggeletterde of een ex-psychiatrisch patiënt. Ze delen hun levensverhaal met je en laten zien dat ze meer zijn dan wat hun uiterlijk, afkomst, seksuele geaardheid of levensstijl je op het eerste gezicht misschien doen denken. 
Human Library is van oorsprong een Deens initiatief en heeft als doel meer begrip en inzicht te krijgen in andere mensen, zodat vooroordelen verminderen. Het heeft inmiddels navolging over de hele wereld.  www.bibliotheekutrecht.nl/humanlibrary