Afscheidssymposium Rien Sprenger en Donald Huiskes

05 juli 2023

De stichting Sint Maarten Utrecht (SMU) organiseerde dit symposium ter gelegenheid van het afscheid van Rien Sprenger en Donald Huiskes. Mede door hun inzet van meer 10 jaar heeft de Sint Maartensviering in Utrecht zich kunnen ontwikkelen tot het breed gedragen evenement dat het nu is. 

Bekijk de foto's van het afscheid HIER

De datum van 4 juli was niet toevallig gekozen: dit is de dag van ‘translatie’; de verplaatsing van de beenderen van Sint Maarten naar de basiliek van Tours in de vierde eeuw. Een feestdag op veel plekken in Europa. Wij hopen dat het ‘Zomerfeest van Sint Maarten’ ook in Utrecht een mooie nieuwe traditie kan worden.

De volgende sprekers kwamen aan het woord. Muzikale begeleiding op de piano was in handen van Matthijs Stauttener.

Paul Feld, artistiek leider van de Utrechtse Sint Maarten Parade
De Parade trekt ieder jaar duizenden bezoekers. De deelnemers komen uit alle geledingen van de bevolking en dragen hun lichtsculpturen met trots door de stad. Hoe krijgt organisator Sharing Arts Society dit voor elkaar?

Aram Adriaanse, toneelschrijver en regisseur 
Regisseerde in 2016 de opera Martine en Martinus, waarbij zijn keuze voor de hoofdrolspeelster een verrassende kijk geeft op de geschiedenis.

Frederike van Ouwerkerk, docent/ onderzoeker aan Breda University of Applied Sciences
Hoe bereik je jongeren bij de viering en het gedachtegoed van Sint Maarten? De Hogeschool van Breda (BUAS) ontwikkelt hiervoor een aansprekende game.

Tjerk Ridder, theatermaker en reiziger, tevens host van het symposium, vertelt over de Martinusroute en zijn recente ervaringen op het Caribische eiland Sint Maarten.

Ton Meijers, theoloog, kerkjurist, jurist. 
Aan de hand van enkele Utrechtse muurreliëfs van het mantelverhaal van Martinus laat hij zien hoe ze in detail verschillen en daarmee een eigen accent leggen.

Jan Durk Tuinier, oprichter van de Stichting Vredeseducatie
Hij stelde het DoeBoek samen voor het basisonderwijs, vol speelse opdrachten, vragen en puzzels. Ook vanmiddag betrekt hij het publiek actief bij de betekenis van delen en vrede.

< terug naar alle berichten