Stedelijke onderscheidingen voor Rien Sprenger en Donald Huiskes

06 juli 2023

Rien en Donald kregen hun onderscheiding tijdens een afscheidssymposium, dat de Stichting Sint Maarten Utrecht voor hen had georganiseerd. De Gemeente Utrecht verstuurde daarover het onderstaande persbericht.

PERSBERICHT 4 juli 2023

Vandaag, dinsdag 4 juli, ontvangt Rien Sprenger de Maartenspenning. Rien Sprenger is al decennialang een drijvende kracht in cultureel Utrecht en kreeg de stedelijke onderscheiding voor zijn inzet voor het Sint Maartensberaad. Donald Huiskens kreeg de Domtoren in Goud van het stadsbestuur als blijk van waardering voor zijn rol als secretaris van het Sint Maartensberaad en Stichting Sint Maarten Utrecht. 

Vandaag neemt Rien Sprenger tijdens een symposium op het stadhuis afscheid van het Sint Maartensberaad. Hij was vanaf 2005 betrokken bij het opzetten van een Sint Maartenviering in Overvecht, dat in 2011 stedelijk navolging kreeg met de eerste grote Sint Maartensparade ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht. Hij richtte mede de Sharing Arts Society op om de organisatie van de Sint Maarten Parade voortaan op zich te nemen. 

De heer Sprenger zette zich ook buiten Utrecht in voor Sint Maarten. Zo stond hij aan de basis van het Nederlandse netwerk van Sint Maartenssteden (Utrecht, Groningen, Zaltbommel en Breda) en was hij jarenlang de Utrechtse afgevaardigde naar de Europese Federatie van Sint Maartensorganisaties, erkend door de Raad van Europa.

Donald Huiskes ontvangt daarnaast de Domtoren in Goud als blijk van waardering namens het gemeentebestuur. Als secretaris Sint Maartensberaad en Stichting Sint Maarten Utrecht, bereidde hij de agenda van het Sint Maartensberaad en later ook van het stichtingsbestuur en zorgde voor de verslagen. De heer Huiskes was ook secretaris van het landelijk netwerk van Sint Maartenssteden. Naast zijn werk als secretaris verzorgde hij ook de erfgoedkant (Unesco en KIEN-erkenning) van Sint Maarten. 

De Maartenspenning is een stedelijke onderscheiding van de stad Utrecht en wordt door het college van B en W toegekend aan vrijwilligers of bestuurders die zich lange tijd vooral op cultureel terrein op een buitengewone manier voor Utrecht hebben ingezet. 
 

< terug naar alle berichten