Tjerk Ridder ontvangt de Prix Du Partage 2021

11 november 2021

“Het is voor mij als burgemeester van Utrecht een voorrecht om vandaag, op Sint Maarten, kennis te hebben mogen maken met Tjerk Ridder, Utrechter en theatermaker. Vandaag is het Feest van het Delen. 
Tjerk, jij hebt de afgelopen jaren deze symboliek concreet gestalte gegeven met jouw wandeltocht samen met jouw ezel Lodewijk langs de Europese culturele route. Jouw maandenlange voettocht ‘in het licht van Martinus’; liep vanuit vanuit Tours/Parijs via de stadspoorten van Amiens, Ieper, Beveren naar Utrecht en vervolgens over de Afsluitdijk naar Leeuwarden en Groningen. Tijdens deze soms barre tocht wisselde je eten en slaapplaatsen voor rijke ervaringen en ontmoetingen. Resulterend in een reeks vlogs en documentaires en de muzikale theaterproductie 'Bonne Route’, waarin jij over al jouw bijzondere ervaringen en vreedzame ontmoetingen van onderweg vertelt en deelt met een breed publiek.

Jouw verdiensten voor de culturele route van de Raad van Europa zijn niet onopgemerkt gebleven. Daarom vind ik het een grote eer jou vandaag daarvoor een europese prijs, de Prix du Partage 2021 te mogen uitreiken.
De prijs is een emaille kunstwerk, dat gemaakt is in de abdij van Ligugé, gelegen op enkele kilometers van Poitiers (Frankrijk). De abdij werd in 361 gesticht door Martinus zelf en is één van de oudste kloosters in Europa.
De rode delen symboliseren de manteldeling. Met het delen van de mantel heeft Martinus ook een weg gewezen naar broederschap en het delen van burgerschap: het Martinuspad, de Sint Maarten route, weergegeven aan de basis van het emaille-werk in de kleur groen om de ‘Bande verte et citoyenne’, het doel van burgerschap, een schone aarde en vrede. 
Beste Tjerk, jij verdient deze prijs dubbel en dwars dus je hoeft hem met niemand te delen…

< terug naar alle berichten