QR bordje Sint Maarten geplaatst op de Domkerk

26 juni 2021

Door met je mobiele telefoon de QR code te scannen krijg je filmpjes en foto’s te zien over de Sint Maartensviering in Utrecht. Voor toeristen is er ondertiteling in Duits en Engels.

Het informatiebordje is een initiatief van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en de Stichting Sint Maarten Utrecht. Het doel is om immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaarder te maken.

De Sint Maartensviering is zo’n voorbeeld van immaterieel erfgoed, want dit evenement is alleen zichtbaar op 11 november als kinderen met lampionnen langs de deuren gaan. Maar de betekenis voor de stad gaat veel verder. Zo wordt in buurthuizen, zorgcentra, scholen en AZC’s maandenlang gewerkt aan de lichtsculpturen en muzikale acts voor de Sint Maarten Parade. 

Als locatie voor het bordje is de Domkerk de uitgelezen plek. Niet alleen omdat de kerk oorspronkelijk als Sint Maartenskerk werd gesticht, maar ook omdat op het Domplein meerdere afbeeldingen van de schutspatroon te zien zijn. Zoals Sint Maarten die zijn mantel deelt boven de ingang van de kerk en bij de poort van de Pandhof. En niet te vergeten als windvaan op de Domtoren.

Het project Immaterieel Erfgoed Spotten (IE Spotten) is een landelijk initiatief van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Wat hebben Carnaval, het bloemencorso en de Sint Maartensviering met elkaar gemeen? Het zijn alle drie voorbeelden van immaterieel erfgoed: festiviteiten of rituelen die heel kort zichtbaar zijn, maar waar achter de schermen door de lokale gemeenschappen lang aan gewerkt wordt. Om dit het hele jaar door te kunnen laten zien, is er vanaf nu ‘Immaterieel Erfgoed spotten’. Meer info op www.immaterieelerfgoed.nl/immaterieel-erfgoed-spotten 

< terug naar alle berichten